30 de juny 2008

L'altra crosta nacionalista

La "roja" ha guanyat. Sento una gran enveja sobretot perquè la meva, la quatribarrada, no hi ha manera que la deixin jugar més que un o dos partits de costellada a l'any. Però també alegria pels jugadors de la "roja" (que vulguis o no són els que veiem jugar cada diumenge) que s'ho han currat i han jugat prou bé en aquesta Eurocopa, i és clar també pels amics a qui la "roja" els mola que són uns quants (tot i que sé postivament que us mola més la rojigualda amb un toc moradet).

A més a més aquesta victoria pot ser una gran aportunitat per fer aflorar un sentiment nacional espanyol (en aquells que el tinguin) sense les estridències habituals a la que ens té acostumats la dreta espanyola. Un nacionalisme espanyol més modern i democràtic, menys torero i guardiacivilista. És molt trist que les escencies de la patria mantinguin els clitxes del franquisme i ja va essent hora que la dreta deixi de monopolitzar determinats símbols.

Lamentablement però aquest canvi que sí sembla que s'hauria donat a peu de carrer, no ha arribat als mitjans de comunicació. L'espectacle que ens estan servint la crosta nacionalista passa per un totum revolutum amb competicions de patriotisme exacerbat, insults i desqualificacions per als qui no compartim "la pasión común" i fel·lacions en sèrie a la familia reial (sens dubte els grans artífexs de la victoria, el gol el va marcar el mateix Juanca, oi?). En tot cas i segurament, res fora del que deu ser habitual quan un país després de tant de temps, guanya una competició com aquesta. Ves a saber les burrades que es van arribar a dir la nit i els dies després de Wembley a casa nostra. Ja se sap, als mitjans (especialment en qüestió d'esports) hi ha més testosterona que neurones.

4 comentaris:

marius ha dit...

Aprop de casa, a les tantes de la matinada, una colla (ignoro com vestien però me'ls imagino amb la "roja") anaven cridant: - Viva Estaña!, Hijos de puta! (?) Literal, això deien.

En pla atac de lògica i racionici.

Dessmond ha dit...

Hi ha crostes i crostes. Quan ets nacionalista catal� ets un nazi. Quan ets nacionalista espanyol ets una bell�ssima persona. Quan imposes la llengua, ets nacionalista catal�. Quan et prohibeixen parlar en catal� �s que has tingut un sobtat atac d'amor cap a la llengua castellana. Suma i sigue.

Papitu ha dit...

Efectivament... com deia en Josep Plà no hi ha res més semblant a un espanyol de dretes que un altre espanyol d'esquerres.

fjfrean ha dit...

A mi la veritat és que el futbol no m'agrada gaire (soc molt més fanàtic del basquet), però he anat seguint una mica les evolucions de tota aquesta colla i m'ha sobtat una cosa.

M'ha semblat curiós que hi ha hagut dos jugadors a qui l'entrenador els va donar un avís. Aixó no és que sigui extrany, però el que em sembla curiós és que tots dos (crec que) son madrilenys. I en canvi, crec que al Xavi i a l'Iniesta els van canviar durant un dels partits importants, no recordo quin, i no va passar res (o com a mínim jo no hem vaig assabentar de res notori).

Ja ho he dit, a mi el futbol no m'apassiona gaire, però volia ressaltar aquest fet que m'ha semblat curiós.