01 d’octubre 2007

Per l'article 2 de la constitució espanyola...

El lehendakari Ibarretxe es pot haver llançat una vegada més a una piscina buida tal i com ho va fer amb la proposta per a la convivència a Euskadi (conegut popularment com pla Ibarretxe). Veritat o no, també podem discutir la idoneïtat del moment (tenint en compte les eleccions del mes de març), podem discutir la idoneïtat de fer-ho en un escenari on ETA segueix en actiu (i matant), podem parlar de moltes coses però el que no podem discutir és la seva legitimitat. Tan la declaració universal dels drets humans com la carta fundacional de l'ONU deixen clar que els pobles tenen el dret a l'autodeterminació. La negació d'aquest dret és a totes, totes un desafiament a la democràcia.

Les reaccions a mig camí de la histèria dels líders del PP i el PSOE són vergonyoses. Arribar a dir que una consulta sobre l'autodeterminació d'Euskadi l'haurien de votar tots els espanyols, ve a ser com argumentar que el divorci només es pot concedir quan es volgut per ambdues parts. Au va! o pitjor l'altre que diu que el lehendakari s'ha equivocat de país, continent i segle justament quan a Europa en els darrers 25 anys han nascut més de 10 estats. Quina colla!

Resumint, aquí tot passa per l'article segon de la constitució espanyola: "La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i de les regions que la integren i la solidaritat entre totes elles." Autonomies i a córrer, ni plurinacional, ni federal, ni mones pintades a l'oli... "la indisoluble unidad de la Nación española" o sí, o sí.

Politica'l Enviar a La Tafanera

11 comentaris:

Fritz ha dit...

Aparte de que no es el momento, como vienes a reconocer al principio, lo de que, según la ONU, el País Vasco o Cataluña tienen derecho a la "autodeterminación" es simplemente o producto de la ignorancia o de la mentira. Infórmate.

La analogía con los divorcios es un chiste. Las relaciones personales no tienen la democracia como principio y mucho menos su extensión universal, pero bueno, ya sabemos que a los nacionalistas eso de la "democracia" os da un poquito lo mismo; sois de la democracia colectivista y con eso está todo dicho.

Saludos

Anònim ha dit...

Apel·lar només a l'article 2 de la Constitució és una visió molt restrictiva d'aquesta. El dret a l'autodeterminació està reconegut a la mateixa Constitució via l'article 10.2:

Article 10.2. Las normas relativas a los derechos fundamentales y a las libertades que la Constitución reconoce se interpretarán de conformidad con la Declaración Universal de Derechos Humanos y los Tratados y acuerdos internacionales sobre las mismas materias ratificados por España.

Cal dir que els Pactes Internacionals sobre Drets Humans van ser ratificats per l'Estat espanyol un any abans de l'aprovació de la Constitució.

El senyor Zapatero no només està obligat constitucionalment a acceptar la celebració d'un referèndum, fins i tot està obligat a promoure i respectar l'exercici del dret a l'autodeterminació.

Article 1.1 "Tots els pobles tenen el dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren el seu desenvolupament econòmic, social i cultural."

Article 1.3 "Els Estats participants en aquest Pacte, incloent-hi aquells que tenen la responsabilitat d'administrar territoris no autònoms i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret a l'autodeterminació i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides."

Article 5.1 "Res en aquest Pacte no pot ser interpretat en el sentit de reconèixer cap dret a un Estat, grup o individu, perquè pugui emprendre activitats o realitzar actes encaminats a la destrucció de qualsevol dels drets i llibertats que hi queden reconeguts o la seva limitació en major mesura de la que es preveu en aquest Pacte."

Això és el que interpretaria qualsevol observador internacional. Un altre tema és la visió restrictiva que imposen a gairebé tots els mitjans de comunicació.

Papitu ha dit...

Fritz: En Trapola ens ha facilitat la feina i t'ha copiat fil per randa els articles en qüestió. Tu mateix te'ls pots servir. Que vagi de gust i vigila que no t'afoguis.

La trappola: Et ben juro que caure de cul el dia que des del govern espanyol promoguin el dret a l'autodeterminació. De moment calma i tranquil·litat que Euskadi i Catalunya tenen ritmes ben diferents.

Fritz ha dit...

Bueno, como no podía dejar de suceder, el nacionalista no quiere tener sólo la razón de su parte sino también las leyes, los hechos y hasta los ángeles. Como siempre la Constitución "oprime" pero, a la vez, reconoce las libertades que cercena. La Constitución es "mala" y "opresora" pero reconoce los ""derechos"" que al nacionalista de turno puede tener a bien proclamar en un momento determinado.

En efecto, el discurso nacionalista es esencialmente un producto de la ignorancia o la demagogia. Le pondré en mala posición, en adelante (si es sincero intelectualmente, cosa improbable) dejará de ser ignorante y, de perseverar en sus posiciones, pasará a ser mentiroso. Igualito que toda la tropilla de políticos independentistas.

A continuación le pegaré un texto algo "heterodoxo". Sucede que tiempo atrás anduve jugando en un simulador político, y allí redacté un texto sobre estos asuntos. A partir de ahí podrá, si quiere, explorar en los documentos de la ONU. La objección general es que cuando en esos documentos dice "pueblo" no se referiría -en lo que nos toca- a Cataluña o a el País Vasco, no serían el "pueblo vasco" o el "pueblo catalán", o el gallego, se hablaría del "pueblo español". Ya le decía antes que no se puede tener la razón contestataria y a la vez los hechos de su parte, no desde la fantasía, no desde el nacionalismo.

Saludos

PD: El texto son 2 ó 3 páginas de word (times new roman a 12 con interlineado en 1).

Papitu ha dit...

Fritz: Vostè tal i com s'explica entenc que esta en possessió de la veritat. Per la meva part visc en la ignorància o pitjor encara en la mentida intencionada per la meva manca de sinceritat intel·lectual (que entenc que deu ser un eufemisme de raó). El felicito sincerament i que per molts anys la veritat segueixi al seu costat. Atenció però, recordi de lligar-la ben fort cada vespre a la pota del seu llit, no fos cas que algun dia d'aquests en despertar-se de bon matí es trobés que aquesta aprofitant la nit hagués fugit del seu costat. El poble català (i també el basc) som gent tossuda entestada en afirmar-nos com a poble.

Si us plau, abstinguis de penjar aquest document del que parla en aquest bloc en forma de comentari (seria massa feixuc). Adreci-me'l, si us plau, al meu compte de correu papituvadecul (arroba) gmail punt com, o potser millor pengi'l en alguna altra web i deixi'ns aquí l'enllaç perquè tots sortim de la nostra ignorància i puguem triar si volem esdevenir nous conversos, o bé mentiders mancats de "sinceritat intel·lectual". Moltes gràcies.

Anònim ha dit...

Donat que la gent del PSOE no té la més mínima intenció de canviar ni una coma de la "Constitución española", només hi veig una sortida: renunciar a la "nacionalidad española".

Fritz ha dit...

No dejé el comentario porque lo tengo en el otro ordenador y se conoce que estando conectado en este no puedo enviarlo desde el otro.

Más allá de la demagogia sucede lo siguiente. Aquí no estamos hablando de si el pueblo catalán o el vasco es un pueblo, de lo que aquí se habla es de si, según las "leyes" de la ONU, Cataluña o el País Vasco podían realizar un referéndum de autodeterminación. Como esto es así, y cualquier persona puede comprobarlo echando una rápida ojeada al debate, podemos hablar YA de falta de sinceridad intelectual. Es una forma de mentir, por supuesto, aquella por la que alguien no es capaz de reconocer lo que es cierto por temor a quedar en mal lugar, por lo demás es corriente que acuda a subterfugios como este, refiriendo cosas que nada tienen que ver con el debate y, si la discusión se prolonga utilizar argumentaciones cada vez más alambicadas (siendo nacionalista se imagina que alambicadas por sentimientos; "somos un pueblo joder", "¿vas a decirme lo que siento?" y mierdas por el estilo).

No es algo tan abstracto como que el "pueblo catalán" sea "pueblo" o que lo sea el "español". Es que, según la ONU y los Tratados firmados por el Estado español, éso no se puede hacer.

Naturalmente, es mejor vivir en la ignorancia. No obstante sin falta antes de acostarme iré al otro ordenador para colgar aquí los números de las TRES resoluciones de la ONU en las que se trata la cuestión, para demostrar que el organismo internacional en cuestión NO ampara tales referéndum para los territorios -o "pueblos"- citados. No es que yo "esté en posesión de la verdad" es que las leyes son como son, y contra ellas de nada valen estas pataletas.

Saludos

Anònim ha dit...

Algo más que números:

El momento histórico en que se impone tal convicción corresponde con el proceso descolonizador. El texto legal en que se habla de ésto es la Carta de las Naciones Unidas y queda desarrollado en las resoluciones 1514 y 1526. Son dos las prerrogativas necesarias para poder acogerse a la libre determinación: existencia de diferencias étnicas o culturales y separación entre el territorio y la metrópoli.
Más tarde, a proposición de la Unión Soviética, se aprobó la universalización de la libre determinación (resolución 2625). Aquí se entrelaza lo anterior la existencia de un gobierno representativo.


Aquí, ni colonias, ni imperios ni ausencia de gobiernos representativos. Aunque algunos vivan de las "comunidades de sentimientos" las leyes no se hacen en base a éso o no se hacen sobre todo en base a esas cosas.

Saludos,

Fritz

Papitu ha dit...

Fritz: No només està en possessió de la veritat sinó que a més l'empara la llei. És vostè un home realment afortunat. Per la meva part i donat que ni tinc les lleis a favor, ni la veritat del meu costat només em queda reconeixem com un mentider mancat de "sinceritat intel·lectual" i seguir fent rebequeries. Quina sort la meva!

Fritz ha dit...

Pues parece que sí.

La gracia es que, en la línea de lo que suele ocurrir, la verdad que aquí se discutía, esto es, si los dictámenes de la ONU ampararían la autodeterminación de Cataluña o Euskadi; éso, pasa a ser casi lo de menos.

Lo-de-siem-pre.

Como lo de Ibarretxe, en su plan era "referéndum/consulta en ausencia de violencia", ahora es lo primero sin (es decir, con) lo segundo. Pero bueno, como es "legítimo".

Y encima amparado por el artículo DOS de la Constitución.

Nanit

Esther ha dit...

Hola, os voy a dar mi opinión evidentemente lo que dice Fritz con respecto a los dictámenes de la ONU es cierto, si no, Irlanda del Norte no sería del Reino Unido, Corcega no sería de Francia y habría dos Canadás (por poner ejemplos).

Pero también es cierto que dado que los Españoles somos tan 'progres' no se por qué tanto miedo al referendum de Euskadi, yo lo veo bien... eso sí por zonas, que si Alava no quiere independizarse, tampoco hay que obligarle :)


PD. Disculpa que no responda en catalán, pero soy muy mala en ello...