05 de desembre 2006

Quin país volem?

El país s’enfronta a dues obres de gran impacte i envergadura tant pel seu pressupost com pel rebuig que desperten, especialment però no només, entre els veïns afectats més directament. Estic parlant del 4rt cinturó i de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Si us passegeu per les webs d'aquests moviments, un hi pot trobar retalls de premsa, el llistat d’entitats i associacions que hi donen suport, materials diversos i presentacions on s’expliquen els motius del seu rebuig. Més enllà d’estar o no d’acord amb els arguments que s’hi exposen (que a mi em semblen molt raonables) un se n’adona ràpidament que darrera hi ha gent que argumenta el seu desacord i que presenta propostes alternatives prou serioses i estudiades. Al meu entendre això és quelcom molt valuós per al país, perquè demostra l’existència de vida intel·ligent fora del parlament. Demostra l’existència d’una societat civil capaç de trobar-se, rumiar i repensar el país en el que volen viure. En aquest sentit la lluita contra el transvasament del l’Ebre i per un nou model de gestió de l’aigua, fou un bon exemple.

El govern d’Entesa, que se’ns va presentar sota la bandera de les polítiques socials i de progrés, hauria de ser permeable aquest moviments i rumiar-se dues vegades l’execució d’aquest tipus d’obres sense abans procurar un debat públic sobre quin model de país volem. Catalunya, sens dubte, necessita de bones carreteres i d’energia suficient per al seu desenvolupament econòmic i social. La qüestió és si aquest desenvolupament el volem a qualsevol preu? Si no ens importa seguir agredint el nostre paisatge? Si no ens importa seguir fomentant l’ús irresponsable del cotxe? Si no ens importa no avançar en l’ús de fonts d’energia menys contaminats? No estic parlant de tornar a les cavernes i als llums d’oli, estic parlant de fer una aposta clara pel transport públic, per potenciar el transport de mercaderies per tren, per apostar seriosament per les energies renovables, etc. No podem pensar en acomplir els acords d’emissió de gasos de Kyoto construint més carreteres i destruint la flora del país. Ens hi juguem el futur.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut/da,

com a promotor de la campanya "Jo també vull un estat propi", a la qual tan amablement et vas adherir, et proposo que afegeixis el teu bloc a la Xarxa de Blocs Sobiranistes (www.xbs.cat). Moltes gràcies.

Xavier Mir

Anònim ha dit...

perdón por el spam, pero como anunciaste la mani del 30S igual te interesa saber que el 23 de Diciembre, volvemos a la calle por navidad.

http://www.viviendadigna.es
http://bcn.vdevivienda.net

Desarrollo Sostenible ha dit...

Thanks for sharing your thoughts here.I appreciate your work.