02 de desembre 2007

Era una manifestació per la independència o per les infraestructures?

Hi vaig anar, convençut i amb ganes de cridar. Per raons que ara no venen al cas vaig estar tota la mani al mateix lloc, i no vaig poder fer allò que tan m'agrada que és passejar-me amunt i avall per captar els diferents ambients. Tot i que amb la gernació que érem no se si ho hagués pogut fer.

Allí on la vaig viure, és va cridar molt per la independència, tant que fins i tot es van oblidar de les rodalies. Bé no del tot perquè també es va cridar en contra de la nostra estimada Maleni i per un transport públic de qualitat. Després de més de dues hores de marxa lenta, en vaig sortir content, cansat i sorprès de la gentada que hi havia. Em va encantar saber, quan vaig arribar a casa a quarts de nou, que finalment hi havien anat en Maragall i en Sobraqués.

Una manifestació pel desgavell de rodalies? Una manifestació pel dret a decidir? Una manifestació per la independència? Doncs segurament una mica de tot i sense voler frivolitzar crec que no podia ser d'una altra manera. El cabreig és monumental, la llista de greuges inacabable i com titula el Baltimore Sun... el caos dels transports dona fuel al nacionalisme català.

Quan vaig arribar a casa no vaig deixar de preguntar-me qui s'encarregaria de canalitzar el cabreig d'aquells qui no es troben còmodes amb manifestacions com les d'ahir. Potser no se n'ha d'encarregar ningú, vull dir que potser ja es basten i es sobren ells mateixos, però hi ha molta gent que ha viscut 42 dies d'infern i contenta no deu pas estar. Molt em temo que a les properes eleccions hi haurà una abstenció de ca l'ample.

Quan una part de la societat civil estira ¿els partits van a remolc? i mentrestant l'altra part ¿què fa? ¿S'ho mirà amb desgana? ¿somnia amb un país sense classe política? o potser amb un país amb les qüestions nacionals resoltes i centrat en el desenvolupament econòmic i social.

17 comentaris:

Colomet ha dit...

però...d'on treus l'article del Baltimore Sun? Això és com si un blogger de Melbourne cités el Regió 7!! Enhorabona pel teu becari (o becària?)

Anònim ha dit...

Jo no hi vaig anar, pq desde el començament he pensat que era una mani indepe o com es diu ara sobiranista, i jo no ho soc, i si es pot dir, cada dia menys. El nacionalisme català, la seva part dretana, té a veure amb la prioritzacio de l'ave per sobre de rodalies, a mí em sembla clar, hi decideix. A més penso que hi ha una divergencia clara entre la opinió públicada a Catalunya i la Catalunya que jo conec i que no surt mai enlloc.

Papitu ha dit...

Colomet: Casualitat, vaig buscar al google.com/news cròniques des de l'exterior i vaig trobar aquesta del Baltimore Sun (amb un titol prou graciós digne d'en ) i un altre al Le Monde que no vaig entendre... http://www.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-3214,36-984774,0.html
Potser vos que pareu la llengua de Molière me'l podríeu explicar.

Srg: Aquí es pot dir el que es vulgui. 100% d'acord en que CiU de la mà del PP i el PSOE ha prioritzat sempre l'arribada de l'AVE per damunt de les rodalies i els trens pendulars de llarg recorregut com el de l'eix del mediterrani (murcia-girona).

No entenc la frase "la Catalunya que jo conec i que no surt mai enlloc" parles dels problemes de la gent? o de la gent en si mateix? o de què?

yuanyu ha dit...

Ja t'ajudo jo amb aquell article del Le Monde. No el trobo especialment interessant, però aqui van unes cites:

"...Decenes de miles de viatgers han estat privats dels trens i sotmesos a esgotadores peregrinacions per anar a treballar. Les empreses han hagut d'afrontar els retards dels treballadors. Les carreteres s'han saturat. Des de fa setmanes, davant el caos, Barcelona, la moderna, la dinàmica, la vanguardista, es descobreix encorsetada, mancada d'infrastructures, mentre que Madrid es desenvolupar amb autovies, AVE i una terminal aeoportuària flamantment nova. Els enfonsaments en sèrie dels terrenys han accentuat la fractura entre Catalunya i Madrid. Furiosos, els catalans tenen el sentimen de pagar per anys de negligència per part del govern central. Consideren haver contribuit àmpliament a la redistribució fiscal, al desenvolupament d'altres regions d'Espanya i, a canvi, se senten penalitzats per equipaments de transports infradimensionats, obsolets i onersoso per als viatgers..."

(...)

"... Allà on una mirada francesa creu veure un model de descentralització, els catalans perceben un poder central que no cedeix gens ni mica les prerrogatives en matèria fiscal -excepe^Pais Basc i Nacarra- i d'infraestructures, per la inversió o la gestió: ni els aeroports ni els ferrocarrils -ni tans sols els de rodalies- son confiats a les regions.

(...)

------

Bé, un altre article poc imformat, fluixet i sensacionalista del Le Monde sobre les coses de l'Estat espanyol.

D'altra banda, voldria aprofitar per "felicitar" al senyor Pujol per haver pres el comandament de CiU un cop més i haver-los retornat ala bona via: no tinc cap dubte que la presència convergent a la mani està molt relacionada amb la seva persona.

També aprofito per lamentar el trist paper de la força d'esquerres no nacionalista que va anar a la manifestació, a mostrar les seves misèries intel·lectuals i la seva desorientació política, guiada pel noi amb pinta de capellanet denominat Joan Herrera.

I finalment felicitar -aquest cop sense cometes- el comentari de Carod a l'entrevista del Pais de diumenge sobre el president Montilla: "Va fer bé de no anar perquè ell és el president de tots els catalans, dels qui es manifesten i dels qui no". No es del tot vero, però es ben trovato.

Papitu ha dit...

Yuanyu: Moltes gracies per la traducció (apunte't una canya a favor teu).

CiU està pagant cara la seva travessia pel desert. A cop d'insolació un dia et refunden el catalanisme i a l'altre et diuen que no tenen la porta tancada a ningú (això inclou el PP).

Avui en dia, i després de les crisis en forma de corrents internes, ERC sembla estar com peix a l'aigua.

ICV necessita urgentment desmarcar-se del PSC i marcar perfil propi. Potser han errat el tret però han de seguir provant o seran engolits per la força gravitacional del planeta PSC.

sigfrid ha dit...

Colomet: un dia et porto als lloc que cita SRG. Les tapes són abundants i econòmicament sostenibles....Ara bé et trobares pocs turistes de dos dies i molts pells fosques. Segur que t'agradarà. Com a mínim hi ha certa autenticitat en les coses.
Sí, també penso que hi ha un Catalunya que té uns determinats problemes i que difícilment es veuen reflexats en la política que es realitza des de les institucions.....
una abraçada SRG

Colomet ha dit...

Le Monde mal informat? Vaja...

Sigfrid, gràcies per la invitació, m'hi apunto. Crec que has errat la locució adverbial, estaré encantat de no trobar-me turistes passavolants, i tampoc no tinc cap problema en compartir barra amb gent de pell fosca.

Papitu ha dit...

Sigfrid Jo ja hi estat en aquest carrer i he fruit com ningú de les seves tapes. Fins i tot podríem fer una tertúlia sobre el tema en una d'aquestes terrasses... tot entra millor amb unes canyes i unes braves (invitació extensiva a tots). Val a dir però que els problemes de la Catalunya rural tampoc surten pas massa, de fet la problemàtica social (d'arreu) no és a l'agenda política ni mediàtica.

Anònim ha dit...

Sobre "la Catalunya que jo conec", les problemàtiques es una. Però també el tipus de gent que surt a la tv, ràdio i premsa feta desde i per a Catalunya. No surt gaire gent filla d'inmigrants de la resta d'Espanya, castellanoparlants però que poden parlar en català i tenen prou formació per no fer el rídicul comentant la seva realitat i la del pais. En aquests mitjans jo trobo un biaix clarament nacionalista català, a més del social que això ja passa també a tota Espanya. [EN POQUES PARAULES, EH]

Colomet ha dit...

srg, en Montilla d'on és? De Vilanova d'Escornalbou? I en Tamudo? és nét de Rovira i Virgili? Si la realitat no surt ben reflectida als mitjans, crec que no és perquè hi hagi un biaix nacionalista català, sinó perquè això passa a tot arreu...el nacionalisme català no és la font de tots els problemes, de la mateixa manera que el que tenim podrit no és perquè vingui de Madrit.

sigfrid ha dit...

(en el meu anterior correu hi havia alguna discapacitat sintàctica, disculpeu).
Colomet: (Montilla, Tamudo....)una flor no fa estiu....al "Club" de TV3 conduït pel nacionalista Albert Oms, quants tertulians són de l'àrea metropolitana i amb arrels fora de la Catalunya de comarques? Sí, Carlos Pérez de Rozas,que per cert, té un cotxe 4X4 de 100.000 euros i que per tant no em representa. El que vull dir es que gent d'arrels diferents i sense necessitat de ser nacionalista també pot defensar, i molt bé, una Catalunya on el debat giri sobre aspectes socials. I això a TV3 i a Catràdio existeix deficitàriament.
Us paso un enllaç que té bastant que veure amb tot aquest tema, encara que comentat per un polític no m'atreveixo a dir si la seva proposta es defensar el pluralisme o la censura???

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=464276


M'agrada molt aquest debat, i en un comentari no trobo l'espai suficient per clarificar la meva postura....proposo que ens trobem aquí o allà. Petons.

yuanyu ha dit...

Home, la intervenció de Joan Ferran cal llegir-la en clau de partit: crec que són unes reflexions més marcades per l'emprenyament d'algú que sap que aviat ja no serà primer secretari del PSC a Barcelona davant de la manifestació, a banda de les manies personals, que per altres coses.


D'altra banda, crec que les imputacions a Antoni Bassas són injustes, en el sentit que es tracta d'un periodista que ha elevat la programació d'una cadena pública a uns nivells altíssims d'audiència, molt per sobre dels seus potentíssims perseguidors. Des d'aquesta perspectiva, jo entenc que es prengui llicències com les que es pren habitualment, però a mí no em sembla el prototipus de periodista tendenciós. És cet que la composició de les seves tertúlies és bastant uniforme, però per a mi no n'hi ha prou.

I honestament, crec que el paper de la Radio Televisió Pública cal mirar-lo des de diferents perspectives: d'una banda, en comparació al panorama llastimosament tendenció d'altres cadenes d'altres regions espanyoles; de l'altra, en relacio al conjunt de programació que s'emet: totes les cadenes de TV i ràdio són tendencioses, però cap altre ho és en la línia de TVC.

sigfrid ha dit...

Es cert que la programació de la corporació catalana té una qualitat bastant superior a la resta de televisions de la península ibérica.
El que no em sembla bé es que presentin la manifestació del dissabte passat, per exemple, com un totem...on tot bon català ha d'assistiri. Em va recordar a l'època pujoliste on el seu partit repartia simbòlicament els carnets de catalanitat.
És cert que tothom opinarà en alguns moments, i més si fas 5 hores de programa, però des de la ràdio pública em de tenir cura del que es diu i com es diu...i aquesta dificultat afegida no la té, per exemple, RAC1, emisora privada.
salut.

sigfrid ha dit...

glucssss!!! acabo de veure alguna falta d'ortografia d'un servidor que esgarrifa.....disculpin, again....!!!!

Papitu ha dit...

Definitivament aquest bloc és queda curt per debatre sobre el tema, s'imposa una birra i unes braves a la Torrassa.

En tot cas només m'agradaria recomanar-vos la lectura que es fa de la retransmissió de la mani entre els bloc nacionalistes/sobiranistes. Tots pràcticament sense excepció critiquen a la tv pública per no fer-ne prou ressò, per no fer connexions en directe, etc. Quan algú rep tantes bufetades d'una banda i l'altre potser que estigui anant pel camí correcte, o no?

Anònim ha dit...

Montilla ha costat ser aceptat com a President de la Generalitat per alguns sector de Catalunya. Tamudo i Montilla no son comentaristes polítics. No parlaré de mitjans públics que podem tenir el mateix problemes o no que d'altres contrades. Jo parlo de tot l'espai mediatic de i per a Catalunya. A més sempre son els mateixos a tot arreu i fins i tot diria molt vínculats a la vanguardia.

Anònim ha dit...

Hi d'altres debats no només sobre nacionalisme en mitjans, sino sobre què és i per a que serveix el periodisme?; com es barreja la llibertat de premsa amb la llibertat d'empresa; puc demanar objectivitat o honestetat?; quines són les tematiques principals en l'opinió públicada... que són equiparables a tota Espanya suposo.