18 de desembre 2007

El ministre Solbes ens considera a tots uns illetrats, sant tornem-hi

El ministre Solbes té moltes, moltes ganes que parlem d'ell. Avui als desdejunis de TVE ha dit que "los españoles son ahora más ricos en términos medios que en 2004" i per demostrar-ho ha presentat els resultats d'un informe publicat avui per Eurostat on és situa el PIB d'Espanya un 5% per sobre del PIB mitjà de l'Europa dels 27.

Tot plegat una enganyifa de les bones doncs només cal revisar els diferents estudis que s'han presentat aquest any sobre la pèrdua de poder adquisitiu dels espanyols per veure que alguna cosa falla.

La resposta es ben senzilla i es troba també a la web d'Eurostat. Concretament a les taules que ens parlen de la cohesió social

1) Raó entre els guanys del 20% de la població que guanya més i els guanys del 20% de la població que guanya més.

Espanya 2004: 5,1
Espanya 2006: 5,3

2) % de població en risc de pobresa després de transferències socials.

Espanya 2004: 20%
Espanya 2006: 20%

Aquestes són les xifres que el sr. Solbes no ens mostra. Les xifres que parlen de desigualtat social. Les xifres que mostren com el fort creixement econòmic no s'ha traslladat a les butxaques del poble. No senyor ministre, no som més rics. Només som més desiguals.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats pel post.

Papitu ha dit...

Gràcies!

Colomet ha dit...

la veritat és que entre Rato i Solbes no s'observen diferències, excepte en les ulleres i la barba. Amb molt poques excepcions la política económica s'ha convertit en un manual de pensament únic aplicable tant per partits liberals com socialdemòcrates. Si us hi fixeu, el PP i el PSOE es barallen en tot menys en això. Els partits d'obediència catalana pràcticament ni en parlen: la política econòmica de Catalunya es fa a Madrit, Brussel·les i Washington. També s'ha de dir que a Espanya, el creixement económic sostingut i la creació massiva de llocs de treball (independentment de les seves condicions), han ajornat molts debats...potser aviat arriba l'hora d'emprendre'ls.

Papitu ha dit...

Ja s'està parlant de la destrucció de 200.000 llocs de treball a la construcció. Ja veuràs si haurem de parlar d'economia l'any vinent, tot i que segurament no parlarem ni de models, ni d'alternatives sinó de les recomanacions del BCE, FMI, BM, OCDE, etc.