12 de setembre 2008

El Mundo, bilingüisme i tartamuts

I seguim amb el Mundo perquè un de vosaltres, estimats lectors, m’ha fet arribar una bona perla. És tracta d’un article que recull els resultats d’un estudi realitzat a Anglaterra i publicat a la revista 'Archives of Disease in Childhood'. Segons els autors de l’estudi sobre una mostra de 317 nens i nenes de 8 a 10 anys que van acudir a una clínica especialitzada en el diagnòstic i el tractament del tartamudeig, aquells qui provenien de llars monolingües tenien una menor taxa de recurrència al tartamudeig. Algú gosa endevinar el titular del Mundo?

Apostar por el bilingüismo puede ocasionar un problema de tartamudez

L’estudi té moltes mancances per fer una afirmació tant categòrica (biaix de selecció, manca de representativitat i conflicte d'interès). Però és clar, i com dirien en castellà “aprovechando que el Pisuerga pasa por Valladolid” fots una mica més de llenya al foc i et quedes tan ample. De tots és sabut que una de les característiques principals dels nens catalans és que la majoria són tartamuts. Quina colla de trinxeraires.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agradaria que algú preguntés a aquesta púrria on eren fa gairebé 25 anys quan va començar la immersió, i on són les generacions i generacions de nens traumatitzats per haver-se exposat a un idioma propi d'untermenschen.

Per cert, que a l'enllaç hi sobren dos %20 al final. Si els treus, funcionarà.

Francesc Puigcarbó ha dit...

la noticia es tan ridícula que la vaig penjar fa uns díes a Collonaes em sembla, o en vaig parlar de passada al bloc. Si que recordo que comentava que ja m'extranyava a mi que a SUÏSSA hi haguessin tants tartamuts. Com diria l'avi Pujol: són una colla de ximples, i ho afegiria amb mare que bagassejava.

Papitu ha dit...

Joan: Gràcies per l'avís, enllaç arreglat.

Francesc: Molt ridícula i com bé dius al teu blog i lamentablement el problema és que hi ha massa gent que se'ls escolta sense esperit crític.