
L'enquesta s'ha fet a 6900 ciutadans majors d'edat de tot el país, amb dret a vot a les darreres eleccions al parlament . L'informe no descobreix la sopa d'all, tant en quan, les causes de l'abstenció electoral giren al voltant del descontentament amb la política i els polítics i/o el desinterès o el desconeixement envers la política. De totes maneres si que ens descobreix quin és el perfil del ciutadà que s'absté, permeten així desterrar alguns tòpics i confirmar-ne d'altres:
Seria un ciutadà jove, menor de 35 anys (47%), que viu en un municipi d'entre 10000 i 150000 habitants (48%) de la província de Barcelona (77%), nascut a Catalunya (73%) i fill de pares nascuts fora de Catalunya (56%). Aquest ciutadà només ha cursat estudis primaris (46%) i disposa de menys de 2000€ d'ingressos familiars mensuals nets.
Aquest és el perfil sociodemogràfic, a grans trets, que ens dibuixa el document presentat avui. Més enllà del clixé, doncs no s'allunya massa del perfil d'un català mig, a mi el que m'ha cridat més l'atenció de l'informe presentat són els següents punts:
Entre tots els enquestats (votants i abstencionistes) un 56% se sent poc o gens proper de les institucions polítiques catalanes, entre els abstencionistes aquest percentatge arriba a un molt preocupant 71%. D'altra banda, la gent és conscient que les decisions que pren el govern de la Generalitat els afecten, i de quina manera, doncs un 80% diu que les decisions del govern de la Generalitat els afecten molt o bastant, enfront del 79% de les de l'Ajuntament, o del 74% de les del govern de l'Estat. Per acabar d'embolicar la troca un 82% dels abstencionistes consideren que l'afirmació "les eleccions autonòmiques són poc importants" te poca o gens relació amb la seva decisió de no acudir a les urnes.
Més dades, un 37% dels abstencionistes es considera d'esquerra o extrema esquerra i només un 5% de dreta o extrema dreta. Curiosament, un 19% dels abstencionistes no sap situar-se en aquest eix esquerra-dreta. D'altra banda un 34% dels abstencionistes no sent cap simpatia per cap partit polític, tot i que un 21% diu sentir-ne pel PSC, un 10% per ICV-EUiA i un 6% per ERC.
Finalment, és molt interessant la manca de coincidència entre les motivacions dels abstencionistes amb l'opinió dels ciutadans sobre les possibles causes de l'abstenció electoral. Però per saber-les us haureu de llegir el document, que repeteixo he trobat molt i molt interessant.
Bé, esperem que no sigui paper mullat i els partits, especialment els d'esquerres, prenguin bona nota d'aquest document. El descrèdit de la classe política queda més que palès i potser va sent hora de repensar algunes formules i alguns estils.
4 comentaris:
Bon dia
Per a mi , la possibilitat de que aquest estudi , sigui nomes , per tapar boces , es basta'n gran. El fet de que hagin esperat tan , per començar a estudiar els motius de la abstenció , es una clara evidencia , de que aquesta , ja els va be. Necessiten , convèncer o enganyar a menys persones , per obtindré els mateixos beneficis
Ànim
Buffff! Un 37% dels abstencionistes es considera d'esquerra o extrema esquerra... Papitu, aquesta dada et sóna a escoltada? té alguna cosa de nou? Sempre he sentit que l'abstenció té un important component d'esquerres, però tant com aquest 37% ??
@eugeni: tens raó però més val tard que mai. A veure si posen fil a l'agulla.
@mar: si que es deia que l'abstencionisme era cosa sobretot dels d'esquerres. D'altra banda mai hauria pensat que el % fos tant alt. Tot i que se "d'esquerres" és més "correcte" que ser de dretes (només un 8-10% dels votants es considera de dretes, si la memòria no em falla) i per tant posats a dir qualsevol cosa la gent podria tirar per aquí. No ho sé, l'estudi sembla prou ben fet. Caldrà llegir-se'l amb més atenció.
Papito , també tens raó . Peró crec que per posar fil a l'agulla adequada , tindríem que reconèixer , que el actual sistema polític , no mereix el adjectiu Democràtic
Publica un comentari a l'entrada