29 de gener 2007

Qui, com i perquè s'absté?

Des del "Bufa quina jornada!" que espero els resultats de l'estudi que avui ha presentat finalment el Centre d'Estudis d'Opinió, dirigit per Gabriel Colomer. Crec que ha estat el conseller Saura qui ha fet els honors, presentant els resultats de l'enquesta sobre participació política a Catalunya. El document tot i que és feixuc (121 pàgines), inclou una síntesi dels resultats molt interessant que recomano llegir amb atenció (pag 56 a 64 del document).

L'enquesta s'ha fet a 6900 ciutadans majors d'edat de tot el país, amb dret a vot a les darreres eleccions al parlament . L'informe no descobreix la sopa d'all, tant en quan, les causes de l'abstenció electoral giren al voltant del descontentament amb la política i els polítics i/o el desinterès o el desconeixement envers la política. De totes maneres si que ens descobreix quin és el perfil del ciutadà que s'absté, permeten així desterrar alguns tòpics i confirmar-ne d'altres:

Seria un ciutadà jove, menor de 35 anys (47%), que viu en un municipi d'entre 10000 i 150000 habitants (48%) de la província de Barcelona (77%), nascut a Catalunya (73%) i fill de pares nascuts fora de Catalunya (56%). Aquest ciutadà només ha cursat estudis primaris (46%) i disposa de menys de 2000€ d'ingressos familiars mensuals nets.

Aquest és el perfil sociodemogràfic, a grans trets, que ens dibuixa el document presentat avui. Més enllà del clixé, doncs no s'allunya massa del perfil d'un català mig, a mi el que m'ha cridat més l'atenció de l'informe presentat són els següents punts:

Entre tots els enquestats (votants i abstencionistes) un 56% se sent poc o gens proper de les institucions polítiques catalanes, entre els abstencionistes aquest percentatge arriba a un molt preocupant 71%. D'altra banda, la gent és conscient que les decisions que pren el govern de la Generalitat els afecten, i de quina manera, doncs un 80% diu que les decisions del govern de la Generalitat els afecten molt o bastant, enfront del 79% de les de l'Ajuntament, o del 74% de les del govern de l'Estat. Per acabar d'embolicar la troca un 82% dels abstencionistes consideren que l'afirmació "les eleccions autonòmiques són poc importants" te poca o gens relació amb la seva decisió de no acudir a les urnes.

Més dades, un 37% dels abstencionistes es considera d'esquerra o extrema esquerra i només un 5% de dreta o extrema dreta. Curiosament, un 19% dels abstencionistes no sap situar-se en aquest eix esquerra-dreta. D'altra banda un 34% dels abstencionistes no sent cap simpatia per cap partit polític, tot i que un 21% diu sentir-ne pel PSC, un 10% per ICV-EUiA i un 6% per ERC.

Finalment, és molt interessant la manca de coincidència entre les motivacions dels abstencionistes amb l'opinió dels ciutadans sobre les possibles causes de l'abstenció electoral. Però per saber-les us haureu de llegir el document, que repeteixo he trobat molt i molt interessant.

Bé, esperem que no sigui paper mullat i els partits, especialment els d'esquerres, prenguin bona nota d'aquest document. El descrèdit de la classe política queda més que palès i potser va sent hora de repensar algunes formules i alguns estils.

4 comentaris:

eugeni ha dit...

Bon dia

Per a mi , la possibilitat de que aquest estudi , sigui nomes , per tapar boces , es basta'n gran. El fet de que hagin esperat tan , per començar a estudiar els motius de la abstenció , es una clara evidencia , de que aquesta , ja els va be. Necessiten , convèncer o enganyar a menys persones , per obtindré els mateixos beneficis

Ànim

Anònim ha dit...

Buffff! Un 37% dels abstencionistes es considera d'esquerra o extrema esquerra... Papitu, aquesta dada et sóna a escoltada? té alguna cosa de nou? Sempre he sentit que l'abstenció té un important component d'esquerres, però tant com aquest 37% ??

Papitu ha dit...

@eugeni: tens raó però més val tard que mai. A veure si posen fil a l'agulla.

@mar: si que es deia que l'abstencionisme era cosa sobretot dels d'esquerres. D'altra banda mai hauria pensat que el % fos tant alt. Tot i que se "d'esquerres" és més "correcte" que ser de dretes (només un 8-10% dels votants es considera de dretes, si la memòria no em falla) i per tant posats a dir qualsevol cosa la gent podria tirar per aquí. No ho sé, l'estudi sembla prou ben fet. Caldrà llegir-se'l amb més atenció.

eugeni ha dit...

Papito , també tens raó . Peró crec que per posar fil a l'agulla adequada , tindríem que reconèixer , que el actual sistema polític , no mereix el adjectiu Democràtic