12 de desembre 2006

Poloni-210

Des de la mort de l'ex-espia rus Alexander Litvinenco, han anat passant els dies i les setmanes, i el nombre de persones contaminades amb Poloni-210 no ha parat de creixer, els darrers a Hamburg. A més llegim que el Poloni-210 es pot comprar per Internet sense masses dificultats aparents (alguns fins i tot parlen del regal ideal per aquest Nadal). La tassa de la foto tot just val 10$, perfecte per a l'amic invisible.

D'altra banda, el col·legi oficial de metges de Barcelona (COMB), en una decisió molt encertada ha encarregat l'elaboració d'un document a un grup d'experts que serveixi de guia als metges per informar-los dels riscos de l'exposició al Poloni-210. El document és accessible a la seva web i explica quin tipus d'isòtop és el Poloni-210, com actua, etc. Us he seleccionat un parell de fragments força tranquil·litzadors:

"El Poloni-210 emet radiació alfa, podent ser aturada per un simple full de paper. Per tant, no té capacitat d'entrada al cos a través de la pell. D'altra banda, la seva penetració en l'aire no sobrepassa els 5 cm. En conseqüència, una persona que hagi estat a prop d'una font emissora de Poloni-210 no pateix cap risc."

"El Poloni-210 només és nociu en cas d'inhalació massiva per via respiratòria o d'ingerir-se per via oral."

Podeu consultar el text complet aquí (no és gens llarg). El NHS anglès també ha elaborat un detallat informe sobre l'assumpte (versió en català aquí).

Nota pel Centpeus: hauries d'escriure un post explicant la historia de la descoberta del Poloni i l'origen del seu nom. ;)

2 comentaris:

Dan ha dit...

Misatge rebut. A veure si per demà ho tinc ;-)
Xula la tassa. M'en buscarè una!!!

Anònim ha dit...

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/33302