04 de febrer 2007

Por 6 pesetas... que nos cobran de un café

Tot comentant aquest migdia en família, una d'aquelles històries secundaries que només es poden llegir a Vilaweb (un cafè en un Starbucks és un 7000 per cent més car que el preu que la companyia paga als agricultors per aquells grans de cafè) el meu Pare ha recordat (cercat i trobat) el díptic que va editar l'amo del Bar Restaurante "Joanet" de Ponts (Noguera) arrel d'una discussió amb la seva parròquia sobre el preu del cafè cap allà els anys seixanta. Us transcric el text literal perquè n'hi ha per sucar-hi pa:

Por 6 pesetas... que nos cobran de un café, nos dan:

Café, azucar, cobijo, luz, calefacción en invierno, palillos para los dientes, nos servimos de un plato, una taza, una cuchara, un vaso, una botella, de una mesa, de una silla, de uno o varios periódicos, de una baraja, de un dominó, de un ajedrez, de papel y lápiz, de un radio y televisión; podemos usar el perchero, el water, podemos dar y recibir cartas y encargos sin que se entere la família; podemos censurar al Ayuntamiento y a todo lo que nos dé la gana; nos enteramos de todo cuanto ocurre; los que juegan y son clientes puden pedir al cafetero dinero a préstamo a cuenta y sin interés y marcharse sin pagar sin que nadie les reclame nada; puede una criticar la actuación del dueño con razón o sin élla; en total 30 servicios, ventajas y comodidades todo, por sólo 6 ptas. ¡Ah! ¿tiene gasolina para el encendedor?

Y luego decimos que el café es caro!!

Saboree un café
...y reflexione.

En "Joanet" regentava un d'aquells cafès d'això, de cafè, copa i puro, de passar-hi la tarda jugant a la "buti", de xerrar i xalar amb els amics fins l'hora de sopar, en resum un Cafè. Res a veure amb la McDonalització del cafè que ens proposa Starbucks.


Per conèixer que hi ha darrera del negoci del Cafè i d'aquest 7000% podeu passar per aquí, per aquí també o bé per aquesta colla d'enllaços que ens ofereix CanalSolidari.


3 comentaris:

Sota ha dit...

Perdona, però com a cafetòman he de fer una puntualització:

Els termes "cafè" i "Starbuks" son clara i totalment antitètics. El cafè mai no ha estat l'aigua bruta que serveixen a aquells antres.

Papitu ha dit...

Ben cert!

Mareaje ha dit...

Oh! un dels poemes d'amor als bars més bonic que he sentit!! Visca els bars, mori la mcdonalització del cafè, la canya i el carajillo!!

Per qui vulgui saber sobre Starbucks i la campanya d'Intermon al respecte:

http://www.canalsolidario.org/web/noticias/noticia/?id_noticia=8213