22 de novembre 2006

Per un País Valencià sense barreres

Sempre m’he queixat que al Principat no tenim una llei electoral pròpia. És una vergonya que encara arrosseguem la maleïda transitòria de l’Estatut del 79 i algun dia caldria que ens hi poséssim. De totes maneres la nostra situació és infinitament millor que la que tenen al País Valencià.


La llei electoral del País Valencià data de l’any 86 i té una particularitat, que crec que no té cap altre comunitat autònoma a l’estat. Estic parlant de la coneguda barrera del 5%. Aquest topall deixa fora del repartiment d’escons aquelles candidatures que no assoleixin almenys un 5% del total de vots independentment dels resultats a cadascuna de les províncies. Perquè pugueu veure la barbaritat de la mesura, us posaré un exemple:


A les darreres eleccions a les corts valencianes (any 2003) van votar a candidatures 2.394.150 valencians/es, d’aquests 284.024 ho van fer a la província de Castelló. Ara imaginem una candidatura, diguem-li Castellonencs Units (CU), que hagués estat votada per 110.000 valencians/es a Castelló (un 39% dels sufragis a Castelló), i a la resta de províncies hagués tret 5.000 vots a València i 4.000 a Alacant. Doncs bé, aquest hipotètic partit l’any 2003 hauria tret un total de 119.000 vots a tot el País Valencià. Lamentablement aquesta candidatura, tot i representar a dos de cada cinc castellonencs que van anar a les urnes i quasi 1 de cada 20 valencians, es quedaria sense representació a les corts perquè no assoliria el 5% de tots els sufragis.


Aquest exemple us pot semblar exagerat però no s’allunya pas massa de la realitat. A les eleccions del 1999, la candidatura del Bloc Nacionalista Valencià-Esquerra Verda va rebre 106.119 vots (un 4,76% del total) i es va quedar fora del parlament. A les eleccions del 2003 la candidatura del Bloc va rebre 114.122 vots (4,77%) i es va tornar a quedar fora del parlament.


Què passaria a Catalunya si tinguéssim una llei semblant? A Catalunya el vot a candidatures és força més homogeni però a les eleccions del 1999 Iniciativa per Catalunya s’hagués quedat fora del parlament fins i tot amb una barrera inferior al 5% (78.441 vots – 2,51%). A casa nostra per sort la barrera es situa al 3% per província. És a dir, si un partit treu més d’un 3% dels vots a candidatures en qualsevulla de les províncies ja obté representació al Parlament (sinó que els hi ho preguntin als de Ciutadans).


Aquesta setmana és discuteix al País Valencià la nova llei electoral doncs el nou estatut, aprovat no fa pas massa, així ho exigeix per una modificació en el nombre d'escons. Tot i la majoria absoluta que ostenta el PP a les Corts Valencianes, una llei d’aquesta transcendència necessita el suport de 2/3 parts de l’hemicicle i justament és en aquest punt on apareix la figura dels socialistes. La llei electoral no pot seguir silenciant la veu de desenes de milers de ciutadans, senzillament és inadmissible, esperem que aquest cop el PSPV no ens decebi com ho va fer votant a favor de la ruptura de la unitat de la llengua.


Més informació:

Web Valencianisme.com

Tripartit valencià