27 de juliol 2007

No hi ha llum? Fot-li un altra MAT

Que caigui un cable d'alta tensió i de l'efecte peti una subestació o dos ho podríem qualificar com un accident, però que de retruc en petin set o vuit de subestacions, que una s'incendii, que la capital del país es quedi a les fosques i que vora 100.000 llars (que pel cap baix deuen ser el doble o més de ciutadans) és quedin sense llum durant almenys 24 hores això ens parla de deficiència i precarietat.


Si no vaig errat REE es dedica al transport de l'electricitat, ENDESA és l'operador elèctric que genera o compra l'electricitat i ens la serveix (ven) a nosaltres i el govern de la Generalitat el responsable de garantir, que en un mercat de lliure competència, l'usuari no es quedi indefens davant les corporacions energètiques. Aquest equilibri de forces està trencat, les companyies fan el que els rota i prioritzen per allò on els hi sembla. Les inversions de REE han anat a resoldre el subministrament de l'AVE i el seu pla de xoc per cobrir les deficiències de la xarxa dictat per la Generalitat se l'han passat pels collons. El problema no és d'ara el problema l'arrosseguem des de fa 10 anys pel cap baix i cap govern, ni dels uns ni dels altres, han estat capaços de fer-hi res. Ara tenim una apagada de més de 48 hores i correm-hi tots. D'altra banda algú ens hauria d'explicar si hi ha cap xarxa capaç de sostenir un creixement anual, de la demanda d'energia elèctrica, del 5%. Però és clar això és pensar massa, com sempre és millor seguir fent-nos creure a tots que la capacitat de creixement i consum són il·limitats, i que tal dia farà un any.

Per cert, si aneu a la web de REE i consulteu el gràfic de demanda de consum elèctric podreu veure el dia 23 a quarts d'onze l'impacte que va tenir sobre aquesta l'apaga de Barcelona (la demanda fot una caiguda sobtada de 1000MW). Tot plegat irrisori en conjunt amb la demanda global de l'estat, el problema només va afectar a quatre desgraciats de les colònies mediterrànies. Mala sort, en quatre dies tot arreglat.

3 comentaris:

YuriBCN ha dit...

És més... un dels socis majoritaris de REE és, precisament... ENDESA!

nasi ha dit...

El manteniment de la xarxa elàctrica a Catalunya és tan deficient que es perd, en alguns casos, més del 50% de l'energia que transporta. I nosaltres amb mala consciència si no instal.lem bombetes de baix consum. Haurien de fer estudis d'eficiència i no de demanda per començar. Ens veiem!

Papitu ha dit...

YuriBCN: Estem ben atrapats, o millor dit, enrampats.

Nasi: Lamentablement la seva solució només passa per fotre línies MAT o alguna que altra nova central nuclear.