01 de febrer 2007

Propietat Privada i la resta... collonades

Durant dues setmanes els mitjans ens han tingut entretinguts amb la rocambolesca historia del Sr Carles Vairet. Com ja deveu saber, aquest home s’havia vist comminat a viure a casa d’uns amics des del mes de novembre perquè el seu pis havia estat ocupat (que no okupat com defensa La Vanguardia i altres) per una família xilena. Si més no aquesta és la versió “oficial” dels fets. Ahir el malson que vivia el sr. Vairet va acabar, i l’home ajudat d’un manyà, i amb els periodistes de testimonis, va poder entrar al seu pis altra vegada.

Durant aquestes dues setmanes s’ha parlat de la ineficàcia dels mossos, de la lentitud de la justícia, d’una legislació massa tova, fins i tot, s’ha arribat a dir que els propietaris estaven desemparats davant l’ocupació. Han sortit altres casos com el d’una família gitana que havia ocupat no sé quin pis a no sé quina vila, però que al final n’havien sortit per voluntat pròpia. Buf! La qüestió era ficar llenya al foc. Lamentablement només hem sentit parlar de propietat privada, de propietaris i d'okupes.

El cas del sr. Vairet és una anècdota. Curiosa, tragicòmica, desafortunada però al cap i a la fi una anècdota. D’altra banda el que no és una anècdota és la quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat de Barcelona (100.000 segons l’INE, un 13% del total disponible). Tampoc és una anècdota que avui a la web del col·legi d’administradors de finques de Barcelona només s’hi puguin trobar 3 pisos de més de 60m2 amb una renta mensual inferior als 600€ (feu la prova). Ni tampoc és cap anècdota que per llogar un pis hagis de presentar un aval bancari pel valor de mig any de lloguer (acabarem presentant l'acte de la fe baptismal). Tanmateix tot plegat no és mereix un seguiment com el que ha tingut el cas del sr. Vairet, si hi ha sort surt una capçalera el dia que es publica algun estudi escandalós com aquest de la fundació Bofill. Al cap i a la fi només s'està violant l'article 47 de la constitució.

Per acabar-ho d'adobar les darreres noticies parlen, citant fonts dels jutjats, que la família de Carles Vairet es propietària de tot el bloc del carrer Urgell i a més que algun dels suposats ocupes i la família Vairet havien tingut algun contracte de lloguer pel mig en el passat. Ai, ai, ai! A veure si ara resultarà que se’ns ha colat un llop amb pell de xai...

6 comentaris:

Dan ha dit...

Punyeta. Al final, les coses sempre són més complicades del que semblen.

Dessmond ha dit...

El trist de la història del Sr. Vairet és que traspúa el poc rigor dels mitjans. El resultat ha estat que de la missa, la meitat -i gràcies!-.

Si hi ha pisos buits a la ciutat, que? El problema no és la manca de pisos, sino poder-los pagar.
El dia que la propietat privada no ens la prenguem en serio, malament.

Ara, si per informar rigorosament d'una "notícia" tan fàcil de contrastar, el resultat ha estat tan nefast, no vull pensar quina és la realitat quan parlen de coses que passen a l'altra punta del món.

yuanyu ha dit...

Doncs com et pots imaginar, és una realitat ben irreal. La qüestió del propietari del bloc no em sorprén massa però tampoc es just tenir-la massa en compte perquè ens allunya del tema d'interès.

Aquí el tema ha estat que s'ha generat un cop més el terreny per a l'abús en el mercat immobiliari, concretament el de lloguer, sector pel qual les immobiliàries aspiren a seguir fent l'agost davant l'irremediable congelació dels preus dels pisos en venda. País!

Papitu ha dit...

Dan: diuen que plou quan resulta que se'ns pixen a sobre. Ai las!

Dessmond: La propietat privada ens l'hem de prendre en serio, i tant, però també l'accés a un habitatge digne a un preu raonable. Un pis buit o un solar buit, en una zona d'alta demanada habitatge com ho són la majoria de ciutats del país, és una putada molt gran. Cal trobar els mecanismes per incentivar als propietaris perquè treguin al mercat una part de tots aquests pisos. Fons de garantia, descomptes fiscals, ajuts per a la rehabilitació, impostos extres per als casos més flagrants, etc. Tot és pensar-hi una mica però cal dinamitzar el mercat de lloguer incrementant l'oferta.

Yuanyu: Poca broma, que si pretenen compensar la possible "crisi" del sector a costa del mercat de lloguer ho portem clar.

Anònim ha dit...

Hola!
Hem enllaçat amb aquest article des del repàs setmanal de la blogosfera que fem a Canalsolidari.org

http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7911

Anònim ha dit...

PIM, PAM, PUM

S'ha obert la veda. Tot s'hi val per llençar pedres contra en Saura.