09 d’abril 2008

"El País" menysté la nostra llengua?

L'edició digital del diari "El País" es fa ressò de la incorporació del l'Estremeñu a la Wikipedia. Expliquen que la Güiquipeya (així és com s'anomena en Estremeñu) neix amb 12.547 entrades, parlen de l'origen de la llengua, del nombre de parlants i del seu abast geogràfic tot citant els promotors de la iniciativa. Fins aquí tot fantàstic, al final de l'article però expliquen que la Wikipedia s'edita en més de 250 llengües, de les quals només n'hi ha 140 d'actives i només catorze tenen més de 100,000 articles: "inglés, alemán, francés, japonés, polaco, italiano, sueco, holandés, portugués, español, chino, ruso, finés y noruego". I EL CATALÀ?

L'edició en Català de la Wikipedia té publicats 111.446 articles. De fet no només s'han oblidat del Català, també ho han fet del Volapük (una llengua construïda a l'estil de l'esperanto), el Romanés, el Turc i l'Ucrainés tot llengües amb més de 100,000 articles editats.

Què els hauria costat parlar de la resta de llengües de l'estat que són presents a la Wikipedia? Perquè mira que n'hi ha: Asturianu (11,173), Aragonés (8,606), Euskara (25,039) i Galego (34,066) . Suposo que tot plegat no encaixa en aquesta Espanya d'un ZP "sin ataduras" on la plurinacionalitat i el federalisme queden aparcats una vegada més, i qui sap si per sempre.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per sempre no! No hem de defallir! Cal posar mans a l'obra i aplegar voluntats per no ser tractats com una colònia.
El camí més versemblant crec que passa primer per aconseguir la 3a República Espanyola, a partir d'aquell dia veig algunes possibilitats d'un Estat Federal. Un cop aconseguit, només llavors, tindrà sentit i eficàcia treballar per a la Independència.
El proper 14, a les 7 de vespre a la Pça St. Jaume!