19 de maig 2008

Els condicionants sociològics del postmaterialisme i la loteria

El centre d'estudis d'opinió (CEO) aquest mes de Maig va sortir de la seva letargia hivernal publicant un parell d'estudis. El primer ha tingut el ressò blogosfèric i mediatic habitual doncs es tractava de l'esperat baròmetre d'opinió política (BOP), on regularment es fa un pols a la situació política del país. El segon ha passat de puntetes (o en tot cas jo no he vist cap noticia relacionada) tot i tenir un títol realment cridaner:

"Informe sobre els valors a Catalunya: condicionants sociològics del postmaterialisme i els valors bàsics."

Espectacular, sí senyor! A mi hores d'ara encara em tremolen les cames. El seu contingut és una malgama de preguntes sobre diferents valors ètics, morals, social, etc. Us recomano una lectura detallada perquè hi ha algunes preguntes i respostes fora mida, tant per bé i com per mal és clar. Aquí us deixo un recull de perles:

1. El que necessita el nostre país és més justícia social per fer que el repartiment de la riquesa sigui més igualitari? Un 82,6% diu estar d'acord o molt d'acord.

2. Sóc favorable a un canvi en els impostos per a que les empreses i la gent amb més ingressos hagin de pagar hagin de pagar més del que paguen actualment? Un 77,4% diu estar d'acord o molt d'acord.

...aflora la Catalunya marxista?

3. En aquesta llista hi ha diferents grups de persones. Si us plau, podria dir-me’n algun que no volgués tenir-lo com a veí? (Multiresposta)
58,9% un drogadicte,
47,3% persones que beuen molt,
31,8% Gitanos
i un 21,3% cap dels anteriors (la llista incloïa a més dels esmentats: gent de raça diferent a la seva, persones que tinguin la SIDA, immigrants o treballadors estrangers, homosexuals, persones d’una altra religió, gent que viu en parella sense estar casada, persones que parlen un idioma diferent)

...o potser la racista?

4. Una persona hauria de viure com els seus amics i veïns esperen que visqui? 25,7% diu estar d'acord o molt d'acord.

5. Si una persona no té una opinió pròpia, el millor és seguir l’opinió de la majoria? Un 29,9% diu estar d'acord o molt d'acord.

6. Per què creu que en aquest país hi ha gent que viu en situació de necessitat? Un 26,4% diu per mandra i manca de força de voluntat.

...i per rematar-ho...

7. Crec que la vida és com una loteria? Un 60,3% diu estar d'acord o molt d'acord.

...i jo que em pensava que la vida era un tómbola.

4 comentaris:

yuanyu ha dit...

El que no s'hauria de fer és perdre el temps realitzant aquesta mena d'enquestes que no serveixen absolutament per a res, ja que l'estudi de la creació de valors i actituds exigeix aproximacions molt més complexa que les deduibles d'una enquesta sociològica d'estar per casa. També em sorprenent notable que el govern encarregui estudis en función de línies teòriques de la sociologia i, per tant, sotmeses a debat. Jo és que ja no entenc res!

En qualsevol cas, les preguntes són totalment dirigides. Jo proposo un parell de preguntes més per acabar amb aquest retrat tan fidel de la realitat catalana:

1.- Creu que el Barça és una de les principals institucions de Catalunya?

2.- Mataria al seu veí com a darrera solució si pensés que els seus fills corren perill?

Anònim ha dit...

Jo, es que crec que cada dia podria respondre una cosa diferent menys a la 1. I sí el títol es maco, molt maco...

Anònim ha dit...

Jo, es que crec que cada dia podria respondre una cosa diferent menys a la 1. I sí el títol es maco, molt maco...

Papitu ha dit...

La majoria de preguntes de l'estudi, efectivament, eren bajanades pseudo-dirigides.