A la primera part d'aquest post [Ja venen les municipals (I)], parlava de la participació (de la baixa) i sobretot de la manca de proximitat dels candidats a un ens alhora tan proper com ho és l'ajuntament. Tot plegat evidenment no és de fàcil solució, però si que hi ha mesures que es podrien dur a terme per aproximar els candidats a la gent i així potser incentivar-ne la participació.
Una ciutat com la de Barcelona, formada per barris de marcada personalitat històrica i social, podria replatenjar-se el sistema d'elecció dels seus regidors al consistori municipal prenent una prespectiva més local. Una opció podria ser la d'entendre els deu districtes de la ciutat com a circumnscripcions electorals independents que escolliren els seus representants al ple de l'ajuntament. Actualment el consistori Barceloní està format per 41 regidors, doncs bé a cada districte se li assignarien un nombre de regidors proporcional al seu nombre d'habitans.
No tinc clar si canviarien molt els resultats, però sí que hauria de canviar i molt, la manera de fer política municipal. La forma com aquests regidors serien escollits, forçaria als partits ha fer campanyes més properes al ciutadà i sobretot el ciutadà podria sentir-se més proper als seus representants. La presencia als òrgans de decisió municipals no estaria tan restringit als grans partits i podrien sorgir candidatures independents amb possibilitats reals de ser escollides. En definitiva podriem parlar si així ho volguessin els ciutadans d'una democracia més participativa.
3 comentaris:
Bones.
A mi em sembla que la proposta dóna lloc a un sistema majoritari, molt negatiu per a les forces minoritàries. Tot allò que sigui compartimentar els districtes electorals redueix la representativitat natural d'"una persona, un vot". Salut!
Em sembla que tens tota la raó amb això de les forces minoritaries. Miraré, si tinc temps de fer una extrapolació a partir de les dades del 2003. D'altrabanda, ¿no et sembla que la proximitat dels candidats pot incidir molt en la participació, evitant la concentració del vot i d'aquesta manera "abaratir" l'accés a una plaça de regidor?
Això darrer que dius es correcte en situacions on la proximitat es factible -és a dir, que es dona: quants barcelonins saben qui és el seu conseller de districte?- , posem per cas a municipis per sota dels 30.000 habitants, però és justament a aquells que es troben per sobre que els afectaria la nova distribució.
Publica un comentari a l'entrada