28 d’octubre 2007

Canvi climàtic, imbècils i hipòcrites

La setmana passada en Rajoy, que ja ens te acostumats a la seva sensibilitat científica ("pequeños hilitos... con aspecto de plastilina en estiramiento vertical"), ens va regalar una de les més gran rucades que s'ha dit sobre el canvi climàtic. La qüestió és que un pot anar en contra del pensament més extens entre la comunitat científica però aleshores ha de cuidar una mica els seus arguments. No és pot confondre la meteorologia amb climatologia i quedar-se tan ample perquè aleshores corre el risc de quedar com un autèntic imbècil. Us recomano llegir la carta que li ha dirigit en Dan (del bloc Centpeus) al sr. Mariano Rajoy.

Ja tenim els imbècils, i els hipòcrites qui són? Doncs sense cap mena de dubte tots aquells qui s'omplen la boca amb les paraules de l'IPPC o del nou messies Al Gore i després són incapaços d'aplicar les polítiques restrictives adequades pel que fa a la reducció d'emissió dels gasos d'efecte hivernacle (GEH), en especial del CO2. Estats Units, la Unió Europea, Rússia, la Xina i el Japó són responsables del 62,2% del total d'emissions anuals de CO2. En tot això Espanya (i Catalunya) hi juguen un paper ben galdós. El protocol de Kyoto marca un objectiu ben clar: l'any 2012 l'increment de les emissions de GEH, prenent com a base les emissions de l'any 1990, haurà de ser d'un 15%. L'any 2003 Espanya ja havia augmentat en un 40% les emissions de l'any 1990 (si cliqueu sobre el gràfic el podreu veure molt millor).

La qüestió no només queda en la responsabilitat dels governs sinó que també passa per tots cadascun de nosaltres. A l'any 2003 un 26,4% de les emissions totals van ser responsabilitat de les indústries del sector energètic, mentre que un altre 24,4% vingué del sector del transport i gairebé un 17% de la indústria manufacturera i de la construcció. I ara agafeu-vos fort perquè resulta que el 90% del transport de persones i el 85% dels transport de mercaderies es fa per carretera, i per acabar-ho de rematar el 79% del transport de persones es fa amb turismes. Tot plegat fa que 80% de les emissions de CO2 a l'atmosfera provinguin del transport per carretera i d'aquestes un 40% siguin degudes al transport urbà i metropolità.

En definitiva tenim imbècils, tenim hipòcrites i un canvi climàtic que ens la farà ballar a tots plegats. En tot cas procurem fer us del transport públic (quan els nostres governants es dignin a tenir-lo en condicions), no posem a l'hivern la calefacció a més de 20º durant el dia i a 17º durant la nit, a l'estiu l'aire condicionat a menys de 25º i de tant en quan informem-nos i reflexionem sobre el tema que realment va de veres.

Més informació a Canal Solidari i a Real Climate.