04 d’octubre 2007

La voluntat de viure o morir

Avui en una d'aquelles connexions fugaces que faig a Vilaweb des de la feina, m'ha sobtat trobar-me a primer cop d'ull amb aquest titular:

"Un suïcidi a la L1 del metro obliga a tallar part de la línia durant una hora"

Al cap d'unes hores he tornat a entrar i la notica ja no hi era. M'ha sobtat veure una noticia com aquesta principalment perquè crec que és la primera vegada que llegeixo quelcom semblant a la premsa. El suïcidi, a no ser que vingui precedit d'un homicidi, és un tema absolutament tabú als mitjans de comunicació (val a dir que a la nostra societat ho és la mort en general). I potser ho ha de ser, en tot cas no crec que sigui noticia que aquesta persona així decidit llevar-se la vida. És realment curiós que no se'n parli mai, potser per no donar idees, potser perquè se'ns fa inexplicable... tot i així les dades ens mostren que és quelcom més freqüent del que podríem arribar a pensar, 1909 persones ho varen fer el 2005 a tot l'estat espanyol (dades disponibles a l'INE). Si teniu curiositat cerqueu les taules que mostren les taxes per província (hi ha diferencies espectaculars).

3 comentaris:

ddriver ha dit...

la primavera i la tardo son les epoques on n ´hi ha mes.Es quan les depresions ataquen fort

Papitu ha dit...

Si que es diu això però les estadístiques mensuals, si més no les de 2005, revelen que s'acompleix per a la primavera però no pas per la tardo.

yuanyu ha dit...

Bona entrada!

A mi el que em crida més l'atenció és la diferència entre homes i dones, que mostra el suicidi com una pràctica masculinitzada (1585 per 642 consumats).

També el fet que la manera clarament més estesa sigui per ofegament, per davant del salt d'alçada i molt per davant de l'atropellament o l'arma de foc.

Un altra dada que em sobta és la desconexió entre demografia i taxa de suicidi: a Catalunya van haver 337 suicidis i Andalusia 361 (aquests quadren bé), però a Madrid només 78. Què potser a Madrid diuen mort natural quan haurien de dir suicidi? Perquè sinó és inexplicable. Més tabús?

També destaca que el fet de tenir fills constitueix un factor poc important en els homes (sobre un 46% en tenien), pero sí entre les dones (només un 30% de les suicidades en tenien).

Finalment, és cert que hi ha més a la primavera, però les diferències no són espectaculars, excepte en el primer mes: just quan es produeix el canvi efectiu d'estació.