08 d’octubre 2007

Que no en quedi ni un, a la presó tots!

A mi l'arrest de la mesa de Batasuna (l'entrant i la sortint) em té una mica perplex. L'estratègia de la judicatura sembla anar encaminada a no deixar ni un bri d'aire a tots aquells que es mouen a l'entorn d'ETA. Per això és legisla a mida i s'actua amb una contundència que em fa basarda.

Tinc la sensació que es vol actuar contra ETA i el seu entorn, salvant les distàncies, de la mateixa manera que actuen els Estats Units contra AlQaeda. Sense matisos, pel broc gros, arrestant a tort i a dret, al qui mata i al qui no mata. És evident que ser un militant de Batasuna, un dirigent de Batasuna, un col·laborar d'ETA o formar part d'un comando són coses prou diferenciades i diferenciables.

Batasuna no és ETA, pot ser el seu braç polític, no practica el xantatge, no segresta, no mata ni posa bombes. En ocasions s'ha demostrat que alguns dels seus militants o fins i tot càrrecs electes, han col·laborat amb ETA i per tan ha calgut arrestar-los i condenar-los pels delictes que havien comés, però això no pot convertir a tota l'organització política en un grup terrorista. D'altra banda equiparant les penes de presó entre militants d'ETA i dirigents de Batasuna, deixa clar als qui venen darrera que preu per preu sabates grosses. Tot plegat un conflicte que és retroalimenta de la pitjor manera possible.

Politica'l Enviar a La Tafanera

2 comentaris:

yuanyu ha dit...

Sí, no hi ha dubte que la detenció dels dirigents té aquestes motivacions i que s'ha legislat a mida per poder-ho fer amb tota la legalitat.

Amb tot, si observem l'evolució en els darrers anys del conflicte i ho relacionem amb les diverses detencions dels dirigents de Batasuna, la conclusió empírica és que l'organització terrorista experimenta moltes més dificultats per matar.

D'altra banda, l'opció de Garzon d'operat contra ETA seguint un model d'operació contra banda mafiosa i per tant eliminant tot l'entremat financer (la qual cosa implica empreses, però també grups polítics).

Realment vull ser molt prudent amb totes les meves consideracions sobre aquest tema, però crec que hi ha un dubte raonable sobre que dóna sentit a qui:

a) És bàsicament aquest entorn qui dona sentit a ETA o només l'existència d'ETA que dóna sentit a aquest entorn?

b) Batasuna és bàsicament l'expressió d'una ideologia o d'un grup terrorista?

I és que segons com respons a això, veus les coses molt diferents. Especialment la primera pregunta, aconsellaria receptes completament oposades per acabar amb ETA.

Diari del Votant Anònim ha dit...

Com bé has dit, "salvant les distàncies" n'has salvat moltes! El cas de Batasuna i d'Al-Qaida no tenen res a veure: al món abertzale se'l pot arribar a incloure en un consens polític que doni solucions al conflicte. Entre d'altres coses, perquè no deixa de ser un moviment violent d'origen marxista-leninista i nacionalista i, per tant, és d'arrel occidental...