11 de setembre 2006

I si es desperta el cinturó roig?

Llegint l’entrevista al José Montilla, que va publicar el dissabte el Punt, m’impacta la capçalera: 'Seria bo per al país que els catalans nascuts a fora anessin més a votar'. M’impacta perque em venen els records de les xifres de participació per municipi, del referèndum per a l’estatut, que fugaçment apareixien per la part baixa del televisor la nit de les votacions per TV3. Inmediatament em llanço a internet i em baixo algunes dades de la web de Governació.

Per llegir aquestes dades crec que cal primer deixar de banda el referèndum de l’estatut perquè entenc que la seva participació va venir condicionada per molts factors que ara no venen al cas (la indecisió d’ERC, el destrempador pacte de la Moncloa d’en Mas, l’agressivitat del procés, etc).

Observant la resta de dades, a primer cop d’ull podem identificar un sostre de participació homogeni a tot el país que ronda el 85% (el 15% restant seria el que s’anomenen abstencionisme estructural). Seguint amb la lectura a grans pinzellades, és fàcil de veure que el “cinturó roig” només es comporta, en termes de participació, com la resta del país quan hi ha eleccions al parlament español; també s’observa que tant a les municipals com a les eleccions al parlament català l’abstenció en aquests municipis és sensiblement superior a la de la resta de Catalunya (més o menys entre un 6 i un 9%). Aquest decalaix de participació no hauria de sorprendre però si fer patir a més d’un.

En fi, ja te raó en Montilla quan diu el que diu, sembla clar que la clau d’una possible victòria del PSC només podria passar per aconseguir despertar als abstencionistes en clau catalana del cinturó roig. Crec que veient les dificultats per re-editar el tripartit, el que queda del PSC podria intentar fer un tot o res per tal de guanyar.

És clar que aquestes no són les úniques reflexions possibles davant d’aquestes dades i us invito a dir-hi la vostra deixant un comentari sobre el tema. Salut!

Nota per als amants de les dades: Si les voleu, les tinc tabulades en un arxiu MS Excel, només les heu de demanar a papituvadecul arroba gmail punt com (coses de l'spam).

1 comentari:

Anònim ha dit...

Unes dades prou interessants.