24 d’octubre 2006

En Montilla passa del govern d’esquerres i catalanista

Aquest matí en un col·loqui organitzat per Nueva Economía Fórum a Barcelona (atenció als patrocinadors de la xerrada), Montilla ha dit (ho podeu llegir a la mateixa web del PSC amb negretes incloses):

“la meva aspiració no és reeditar el tripartit” perquè la situació ha canviat respecte el 2003, “quan Aznar governava amb majoria absoluta” i a Catalunya tres formacions polítiques treballaven “per millorar l´autogovern”. Montilla ha dit ben clar que ara les prioritats “són altres”, com posar l´Estatut “al servei de la gent” .

Just quan la idea del Tripartit començava a escalfar-se després de la sintonia mostrada al debat de TV3, quan en Zapatero ens deia que en Montilla tenia les mans lliures i quan l’enquesta del Periodico d’avui ens mostrava que hi ha un empat tècnic entre els partidaris de la sociovergència i els del Tripartit, just en aquest moment arriba Montilla i ens llença un gerro d’aigua freda a tots plegats. El Tripartit ha passat a formar part del “Això no toca!” i el PSC opta per seguir la tàctica de CiU: “tot o res”. Sempre segons en Montilla, els socialistes es basten i es sobren per governar Catalunya en solitari arribant a acords puntuals amb la resta de partits.

El Sr. Montilla no té la planta típica d’un candidat a la presidència d’un país, i atenció, això no té res a veure amb el seu origen sinó amb les seves qualitats (deixant de banda el Virolai i el Zoo d'en Pitus). Només calia veure el seu posat temorós davant les càmeres o com llegia pràcticament tot el que deia durant el debat del divendres. Estic convençut que és un home treballador, tenaç i capaç de tirar endavant tot el que es proposi, però no té les qualitats d’un líder: oratòria, carisma, capacitat per comunicar, per engrescar, etc. L’emperador va nu, tots nosaltres ho hem vist i ells (PSC-PSOE) també, aleshores ¿per què ens l’han plantificat de candidat? La sociovergencia o el convergelisme (com diu en Saül) pot tenir moltes cares i una d’elles passa per no re-editar el Tripartit encara que sumi i deixar que CiU es busqui la vida per governar en minoria. En Mas i en Duran i Lleida aquest cap de setmana han fet campanya en aquest sentit, recordant a la gent del PSOE que si no deixen governar a CiU la Generalitat, no hi haurà estabilitat al congrés.

En Zapatero ens va mentir quan va prometre a en Maragall que acceptaria l’Estatut que sortís del Parlament. L’error de Zapatero va ser tàctic, va confiar que en Maragall i el PSC farien la feina bruta. En Zapatero però aprèn ràpid dels seus errors i aquest cap de setmana ha promès al Montilla que desde Ferraz li deixaven les mans lliures per governar amb qui vulgués, el mateix Montilla aquest matí s’ha encarregat de demostrar al seu líder que amb ell no s’ha equivocat. L'aposta Montilla és bona si sap despertar el cinturó roig, guanyar les eleccions a CiU i governar en solitari, sense lligams, pactant puntualment durant la legislatura (a l'estil Zapatero). L'aposta Montilla és bona si perd i fa bondat, deixant governar als de CiU en minoria acordant amb ells els grans temes.

Així doncs, el PSOE i de retruc el PSC han decidit prioritzar el govern de l’estat sobre el govern de Catalunya. Esperem que els electors d’esquerres del nostre país també sàpiguen prioritzar el dia 1 de Novembre i optin per qualsevol de les altres dues opcions de l'esquerra davant de l'opció PSC.

8 comentaris:

Colomet ha dit...

Papitu, crec que en fas un gra massa. La declaració de Montilla de "la meva aspiració no és reeditar el tripartit no comporta automàticament una negativa al tripartit. Entenc que és tacticisme electoral. Als del tripartit ara els toca diferenciar-se, segmentar els seus mercats. Ho fan tots tret d'en Saura...Això sí que no m'ho sé explicar. I tens raó, en Montilla no té talla de president de Catalunya, però si es reedita el tripartit és una opció legítima i democràtica. I com més depengui d'ICV i ERC, menys ridícul farem. Potser sí que un tripartit amb Montilla significarà l'espanyolització de la política catalana, però probablement les tensions que hem viscut en els darrers tres anys amb Espanya desapareixeran. De totes maneres, la porra la tinc clara: 20$ per Mas en minoria, i 15$ per sociovergència.

Per cert, en Clos tenia talla d'alcalde de la capital amb sense aturador?

Anònim ha dit...

M'ha agradat l'article, a més molt original i imaginatiu. Tens raó guanyi en Montilla (que precisament no és que tingui molta "talla") o en Mas (que té més cabell que el primer) guanya Madrid (de la mateixa forma que va guanyar diumenge passat 2-0). Jo apostaria per un tripartit, però president Carod o Saura, i per què no? Encara que apostaria més per un govern del poble i per al poble i fora polítics.

Salut!

bacus ha dit...

el senil power socialista va passant a millor vida mica a vida...

jo crec que hi haurà sorpreses, conec 5 persones que no han votat abans (pasotisme i nacionalització espanhola) i que votaran als 2 partits d'esquerra.

ERC-IC-EU és el tripartit que tots volem.

Anònim ha dit...

Hola, me gusta tu blog

Papitu ha dit...

Colomet, no tinc tant clar que les declaracions d'en Montilla siguin només tàctiques... ja ho veurem. No he volgut posar en dubte la legitimitat del candidat. Aquesta la tindrà per governar, aquell que sigui capaç sumar els 68 escons necessaris el dia de la investidura tant si és diu Montilla, Mas, Carod-Rovira, etc. L'espanyolització no em fa por mentre Icv-Eua i ERC siguin al govern. Això sí, el Montilla és un petardo i efectivament com més fortes siguin Icv-Eua i ERC millor ens anirà a tots plegats.

Itaca, gràcies pel comentari. Fa dies que et segueixo a través de "Red progresista".

Bacus, crec que esquerra guanya del PSC aquells vots que perd cap a CiU. Vasos comunicants.

Qualcosa di Sinistra ha dit...

Un anàlisi sobre el mateix tema, a La 27 Divisió (http://la27divisio.blogspot.com)

yuanyu ha dit...

Jo faig reflexions similars avui a "casa meva". Montilla em preocupa molt i molt.

Qualcosa di Sinistra ha dit...

La 27 Divisió li escriu una carta a Pepe Montilla (http://la27divisio.blogspot.com)