Ja tenim 128è president. És calb, baixet, no té carrera, no és nascut a Catalunya i quan parla fa patir. Presidents calbs, baixets i que fan patir quan parlen ja n’hem tingut, la gran novetat que presenta el President Montilla és el seu origen tant professional, com personal. El President va néixer a Iznájar (Córdoba) fa uns 55 anys, i com tants d’altres va emigrar cap a Catalunya fugint de la misèria cercant un futur millor. Montilla doncs és un més dels “altres catalans”, que tant bé va retratar en Paco Candel. Professionalment ha crescut dins l’administració pública exercint, entre d’altres càrrecs, de tinent d’alcalde a Sant Joan d’Espí, d’alcalde de Cornellà i darrerament de Ministre d’Indústria del govern Zapatero. Revisant el seu discurs d’investidura i el debat que va mantenir amb la resta de líders polítics m’agradaria destacar-ne dues coses: la seva insistència i fermesa pel que fa al desenvolupament de polítiques socials i la seva posició respecte els debats sobre la nostra identitat com a poble. Durant el llarg procés de l’Estatut hem parlat molt de la identitat, segurament massa. Som una nació, d’això no en tinc cap dubte, però no cal que hi reflexionem cada dia, ni cada mig any. Cal tirar endavant el país i per això ens cal un govern fort, cohesionat, decidit i que aposti, com aquest, per un projecte de caire progressista. Vol dir això que hem de renunciar a la (re)construcció nacional? O a la defensa de la nostra identitat? De la nostra llengua? I ca! Ni de broma, cal seguir endavant però potser ho podem fer sense tants escarafalls, sense respondre o buscar l’enfrontament amb Espanya. Nosaltres existim per nosaltres mateixos i no contra ningú.
26 de novembre 2006
Montilla, l’home dels cops amagats
En Papitu a les 20:51 2 comentaris
22 de novembre 2006
Per un País Valencià sense barreres

La llei electoral del País Valencià data de l’any 86 i té una particularitat, que crec que no té cap altre comunitat autònoma a l’estat. Estic parlant de la coneguda barrera del 5%. Aquest topall deixa fora del repartiment d’escons aquelles candidatures que no assoleixin almenys un 5% del total de vots independentment dels resultats a cadascuna de les províncies. Perquè pugueu veure la barbaritat de la mesura, us posaré un exemple:
A les darreres eleccions a les corts valencianes (any 2003) van votar a candidatures 2.394.150 valencians/es, d’aquests 284.024 ho van fer a la província de Castelló. Ara imaginem una candidatura, diguem-li Castellonencs Units (CU), que hagués estat votada per 110.000 valencians/es a Castelló (un 39% dels sufragis a Castelló), i a la resta de províncies hagués tret 5.000 vots a València i 4.000 a Alacant. Doncs bé, aquest hipotètic partit l’any 2003 hauria tret un total de 119.000 vots a tot el País Valencià. Lamentablement aquesta candidatura, tot i representar a dos de cada cinc castellonencs que van anar a les urnes i quasi 1 de cada 20 valencians, es quedaria sense representació a les corts perquè no assoliria el 5% de tots els sufragis.
Aquest exemple us pot semblar exagerat però no s’allunya pas massa de la realitat. A les eleccions del 1999, la candidatura del Bloc Nacionalista Valencià-Esquerra Verda va rebre 106.119 vots (un 4,76% del total) i es va quedar fora del parlament. A les eleccions del 2003 la candidatura del Bloc va rebre 114.122 vots (4,77%) i es va tornar a quedar fora del parlament.
Què passaria a Catalunya si tinguéssim una llei semblant? A Catalunya el vot a candidatures és força més homogeni però a les eleccions del 1999 Iniciativa per Catalunya s’hagués quedat fora del parlament fins i tot amb una barrera inferior al 5% (78.441 vots – 2,51%). A casa nostra per sort la barrera es situa al 3% per província. És a dir, si un partit treu més d’un 3% dels vots a candidatures en qualsevulla de les províncies ja obté representació al Parlament (sinó que els hi ho preguntin als de Ciutadans).
En Papitu a les 23:03 0 comentaris
Etiquetes:
PAÍS VALENCIÀ
21 de novembre 2006
El president moral de Catalunya

Molt bé noi, mira que n'arribes a ser de guapo. Doncs això, moltes felicitats!
El següent, si us plau!
En Papitu a les 19:59 2 comentaris
Etiquetes:
CiU
20 de novembre 2006
Franco ha muerto
Avui fa trenta un anys que va morir el criminal Francisco Franco. Cava, pastissos i rialles per tothom...
En Papitu a les 08:00 0 comentaris
Etiquetes:
MEMÒRIA HISTÒRICA
16 de novembre 2006
Votem als tècnics també

L’encontre que el govern Espanyol i Francès han realitzat al nostre país ens ha deixat un exemple de tot el contrari. Un exemple clar de la manca de valentia política d’aquests governants. Hi havia una gran expectació per saber si ambdós mandataris anunciarien l’acord per dur a terme la interconnexió elèctrica entre Catalunya i França mitjançat la línia de molt alta tensió (MAT). Finalment, res de res, ens hem quedat amb les ganes. La interconnexió diuen que és farà però no sabem per on passarà, ni tampoc si ho farà soterrada o no. Ens han dit que totes aquestes decisions les prendrà un tècnic de la Comissió Europea. Els tècnics sens dubte són els qui han d’assessorar als polítics, però no són pas els tècnics els qui han de prendre les decisions. No escollim tècnics, ni assessors, amb els nostres vots escollim polítics i aquests es poden voltar de qui vulguin i necessitin però les decisions han de ser exclusivament dels polítics. S’ha dit que la raó, per tant gran bajanada, era el clima (pre)electoral que és viu a França i a Espanya, i conscients de la impopularitat de la mesura han preferit amagar el cap sota l’ala i passar el mort a Brussel•les. Fins i tot el president Chirac, ha tingut la barra de dir que el tècnic podrà prendre decisions “per sobre de les passions que es desencadenen massa freqüentment sobre el tema”. Ves a cagar! Una infraestructura d’aquest tipus no pot sinó despertar les passions del pobles afectats sinó és que aquests estan tan anestesiats que no pot veure més enllà del seu propi nas. Justament és la manca d'un debat públic sobre la idoneïtat de la interconnexió el que cal per poder aplacar la passió i l’instint de conservació que hom té sobre el territori. Per cert, dir que si la connexió no és fa s’està en contra del progrés, que ens quedarem tots a les fosques i tornarem a les cavernes no és argumentar, senzillament és fer demagògia. Tot plegat diu força en favor del moviment de protesta sorgit a ambdós costats dels Pirineus i la seva capacitat per condicionar l’agenda política, però diu molt poc de la “grandeur” d’aquests dos mandataris.
Seguim avançant amb la premissa que durant els períodes electorals es viu en un estat d’excepció, on el poble no pot fer política i els polítics no poden governar a risc de prendre decisions polèmiques.
En Papitu a les 23:55 1 comentaris
Etiquetes:
MISCEL·LÀNIA POLÍTICA
15 de novembre 2006
La RENFE i la mare que els va parir

- L’any 2005 l’estació de Sants va ser utilitzada per 45 milions de passatgers.
- L’any 2005, durant els dies feiners, 408000 persones van utilitzar el servei de rodalies de Barcelona cada dia.
- Des de l’any 1992 fins al 2005, el servei de rodalies de Barcelona ha incrementat en un 93% el nombre de passatgers.
Hi ha una altra dada però que ajuda a entendre una mica millor perquè RENFE, i l’Estat, són tan refractaris al traspàs de competències:
- Prop de 375 milions de viatgers van utilitzar els trens de RENFE durant els nou primers mesos de 2005. D’aquests 340 milions, corresponen a viatgers dels 11 serveis de rodalies que té RENFE a l’Estat (70 milions, un 22% corresponen al servei de Barcelona).
És clar doncs que el servei de rodalies és la gallina dels ous d’or de l’empresa i no la deixaran anar fàcilment. En aquest punt però, l’Estatut és prou clar, les competències en matèria ferroviària corresponen a la Generalitat:
ARTICLE 169. TRANSPORTS 1.Correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre els transports terrestres de viatgers i mercaderies per carretera, ferrocarril i cable que transcorrin íntegrament dins el territori de Catalunya, amb independència de la titularitat de la infraestructura.
Nota 1: A les darreres hores, el Ministerio de Fomento ha ordenat el cessament del cap de rodalies RENFE de Barcelona. Crec que s'han quedat curts, les fotos corresponen al Sr. José Salgueiro, presidente del Consejo de Administración de Renfe Operadora (a la dreta) i al Sr. Juan Javier Pérez, director General de Servicios de Cercanías y Media distancia de Renfe Operadora.
Nota 2: Les dades presentades en aquest post poden ser trobades a la web del butlletí electrònic e-mobilitat que edita el departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.
En Papitu a les 00:32 0 comentaris
Etiquetes:
MISCEL·LÀNIA POLÍTICA,
RENFE
12 de novembre 2006
La catarsi conservadora

Aquells qui donaven per fet que l’Artur Mas seria el 128è president de la Generalitat o que tenien clar que ERC mai faria president al José Montilla es troben en aquesta tessitura. La frustració i el desig d’una realitat diferent els porta a organitzar cassolades, a penjar senyeres amb crespons negres, a cridar traïdors i botiflers, a esquinçar-se les vestidures cantant indignats els Segadors i el Virolai i a manifestar-se davant del Palau de la Generalitat. Sens dubte tot un procés de catarsi col•lectiva per encaixar entre tots que l’Entesa tira endavant i que CiU les veurà venir quatre anys més (si tot va bé).
La realitat és la qualitat d’ésser real, i real és quelcom amb una existència efectiva. Per contraposició hi ha l’aparença que és allò que sembla i no és. Doncs bé, les eleccions del dia 1 semblaven presidencials i l’Estatut diu que no ho són, la nit del dia 1 en Mas semblava que seria president i no ho serà. Sens dubte ser el favorit, fer una campanya en clau guanyadora i acabar a l’oposició ha de ser traumàtic i per tant la catarsi té una raó de ser aclaparadora. La militància i tots aquells que tenen el disgust dins seu poden dir i fer el que creguin convenient, sempre dins d’un ordre, però atenció als estirabots dels Puig, Macias, Madí i Mas. Tots ells tenen la responsabilitat de no PP-itzar la política del nostre país i de no enviar a la seva parròquia per camins tortuosos que no duen enlloc, més enllà de salvar els seus culs davant una exigència de responsabilitats per part dels seus que vindrà més tard o més d’hora.
En Papitu a les 13:19 1 comentaris
Etiquetes:
CiU
07 de novembre 2006
Els 70 genets de l’apocalipsi
Si més no això és el que un podria arribar a pensar si es passeja per la blogosfera convergent (bé no tots són convergents però en tot cas sembla que això de l’Entesa Nacional de Progrés no els agrada massa). S'hi poden llegir barbaritats com les següents (tots els textos són literals):
En Papitu a les 20:21 2 comentaris
06 de novembre 2006
Tripartit 2.0... d’entrada més veloç
Tot just fa cinc dies que deixàvem la nostra papereta a l’urna i ja anem directes cap a un govern catalanista i d’esquerres:
En Papitu a les 07:52 10 comentaris
03 de novembre 2006
Jo pacto, tu pactes, ell pacta... i nosaltres?
Capítol II. Art 67.2
El president o presidenta de la Generalitat és elegit pel Parlament d'entre els seus membres. Es pot regular per llei la limitació de mandats.
El poble escull qui entra al parlament i el parlament escull el president. Així doncs, el parlamentari/a que els diputats triïn per ser el president/a del país tindrà tota la legitimitat democràtica que li atorga l’Estatut. Dita aquesta obvietat parlem de pactes (si es que ja no n’hem parlat prou).
En Papitu a les 21:09 3 comentaris
02 de novembre 2006
Bufa quina jornada!
Bufa quina jornada! Segur que no va decebre a ningú: un sondeig sorprenent (no tant gràcies a la filtració del Saül), un escrutini d’infart i uns resultats, al cap i a la fi, que ho deixen tot obert. Suma el Tripartit, suma la sociovergencia i suma el pacte nacionalista.
La Terribes va estar exultant!
En Papitu a les 18:38 5 comentaris