21 de maig 2007

Què hem de fer amb aquests mossos?

Des de principi d'any hem pogut veure com quatre mossos d'esquadra apallissaven a un detingut al calabós d'una comissaria de les Corts; com un reusenc d'origen magrebí moria per un tret de bala en una operació perpetrada per la policia catalana; com un altre veí de Reus era ferit accidentalment per un agent dels mossos quan el procedien a detenir; com un altre agent de la policia autonòmica matava a un malalt mental que en plena crisi agressiva l'amenaçava amb un pic, i en la mateixa acció una bala perduda (dispara pel mateix agent) feria a l'estómac al pare de la víctima; aquest cap de setmana em pogut veure per activa i per passiva l'ús per part de la unitat dels antidisturbis d'una eina, el kubotan, si més no curiosa que ens fa pensar en les pel·lícules d'arts marcials; per acabar-ho d'adobar avui ens expliquen que un noi de vint-i-dos anys, que fou detingut la matinada de diumenge, es troba en com a resultes d'intentar sortir d'un cotxe patrulla en marxa.

Moltes històries no massa clares en molt poc espai de temps. No tinc ganes de dubtar de la versió policial, tot i que l'experiència ens demana prudència amb les versions oficials, però com he dit no en tinc ganes, ni proves així que faig que me les crec. Això sí tot plegat m'invita a reflexionar sobre tot el que ens havien venut dels mossos: aquesta havia de ser la nostra policia, una policia formada sota els valors de la democràcia, els drets humans i la justícia, en resum una policia diferent al servei dels ciutadans. Ep! Amb això no estic pas demanant una policia hippy o que passi de tot, no confonguem termes. La policia tracta a diari amb lo pitjor de la nostra societat i quan cal s'ha d'exercir la violència per reduir i controlar determinades situacions. Això sí però, quan un empra la violència ho ha de fer amb professionalitat i amb mesura, no val a badar ni que apareguin morts i denúncies per maltractes aquí i allà. Lamentablement la sensació que em queda de tot plegat és que per tenir una policia com aquesta no ens calien els mossos, ja teníem a la nacional i a la guardia civil.

Per cert, i per trencar una llança per aquells professionals que paguen per justos, avui els mossos han arrestat a tota una banda de pispes que actuava al metro de Barcelona. No tot són males noticies.