22 d’abril 2007

Delphi, qui és el radical?

Delphi és una empresa transnacional dels Estats Units que es dedica al món de l’automoció. Fa un parell de mesos la seva direcció va anunciar la intenció de tancar la planta que té a Cádiz adduint pèrdues operatives. Reconegut eufemisme de “no foto prou calers aquí, així que me’n duc la producció una mica més enllà on pagaré menys impostos i a més podré pagar menys als treballadors”. El tancament d’aquesta planta de producció suposarà l’acomiadament de més 1000 treballadors i treballadores (llocs de treball directes) a la província amb més atur d’Espanya i a una de les regions amb més atur de la zona euro.

Els treballadors, amb el suport dels sindicats, van organitzar una jornada de vaga general el passat dia 18 d’Abril a 14 pobles de la contrada. Tots els mitjans de comunicació van parlar de la radicalització de les protestes per part dels treballadors. No ho dubto, n’hi ha per radicalitzar-se i molt, però m’agradaria saber quan veurem una capçalera com aquesta:

L’empresa Delphi radicalitza la seva política i acomiada a 1,600 treballadors

Si us interessa el tema, ús recomano l’article que Juan Torres, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universidad de Málaga, ha publicat recentment a Rebelion: [Delphi se va de Cádiz: beneficios globales, miserias locales].

Per acabar, i si teniu 5 minuts extres, llegiu-vos el compromís de responsabilitat social que diu mantenir l’empresa Delphi a la seva web. Parole, parole, parole...