01 d’abril 2007

Ja venen les municipals (III)

En Yuanyu (Esquerroscopi) va fer un comentari al segon post d’aquesta saga sobre les eleccions municipals [veure Ja venen les municipals (I) i (II)], on deia que el canvi que proposava jo en el sistema d’elecció de regidors donava lloc a un sistema majoritari negatiu per a les forces minoritàries i reduïa la representativitat natural “d’una persona un vot”.

Decidit ha verificar la hipòtesi d’en Yuanyu m’he dedicat a calcular, utilitzant els resultats del 2003, com es distribuirien els regidors de l'ajuntament de Barcelona amb el mètode, que havia proposat al meu post, d'escollir els regidors per districte (poca feina, com diria aquell).
Com es pot apreciar, efectivament l'aplicació del nou mètode dona lloc a un sistema majoritari on PSC i CiU veuen augmentada la seva representació en perjudici dels dos petits, ERC i ICv-EUa. Val a dir però que caldria saber si tots plegats ens comportariem de la mateixa manera, unes eleccions amb uns candidats fent campanya a tan curta distancia pot ser quelcom molt sorprenent. A més cal tenir en compte un possible augment de la participació. Especialment a força de repetir l’experiència i de viure l’impacte d’aquesta proximitat en la política municipal.

No ho sé, entenc que el tema és per reflexionar-hi doncs el que es podria perdre en el sentit quantitatiu de la representativitat (una persona un vot) potser es podria guanyar en un sentit qualitiu del terme, amb una democràcia molt més propera i participativa.

2 comentaris:

yuanyu ha dit...

Estic d'acord amb el fet que aquest és un tema per reflexionar i discutir profundament. Amb tot, crec que la participació municipalista passa per altres paràmetres, com és el fet de portar la política als districtes, més que fer dels districtes la circumscripció electoral. Si el problema és que els ciutadans es troben desconectats de la vida municipals, anem a ficar-la als barris i anem cap els pressupostos participatius. That's my impresion!

Per cert, que també ha arribat l'hora de les municipals a casa nostra [esquerroscopi].

Papitu ha dit...

Pressupostos participatius... em sembla que hi som molt lluny.