30 de maig 2007

Immigració mites i llegendes: (in)seguretat

[Prejudicis i coneixements falsos fan que la immigració sigui el cap de turc perfecte. Immigració mites i llegendes, serà el títol d'un seguit de posts que giraran sobre les idees fal·laces que ajuden a fomentar la discriminació i la xenofòbia sobre els nouvinguts].

La població de l’estat espanyol a l’any 1996 era d’unes 39.669.000 persones, de les quals un 1,4% eren residents de nacionalitat no espanyola. Uns 8 anys més tard, a l’any 2004 la població havia crescut un 9% situant-se sobre les 43198000 persones, de les quals un 4,6% eren residents de nacionalitat no espanyola. Per tant, en vuit anys la població de nacionalitat espanyola havia crescut un 5% i la de nacionalitat no espanyola havia crescut un 267% (s’havia multiplicat per 2,7).

El mite ens diu: immigració igual a inseguretat. Per tant si aquesta hipòtesi és certa, un creixement tant desmesurat de la immigració s'hauria de veure projectat en un increment igualment espectacular de la població reclusa de nacionalitat no espanyola. ¿Quin efecte ha tingut tot plegat sobre la població reclusa?

A l’any 1996 a l’estat espanyol hi havia 41903 persones a la garjola (entre condemnats i preventius), un 17% eren estrangeres. Al cap de 8 anys, i amb importants reformes del codi penal, la població reclusa a 2004 va augmentar un 42%, essent de 59375 les persones. D’aquestes 17302 (29.1%) eren estrangeres. Així doncs en 8 anys la població reclusa de nacionalitat espanyola havia crescut un 21%, en canvi la població reclusa estrangera ho havia fet un 138%. És clar però que aquestes xifres no es poden llegir d’aquesta manera, cal llegir-les en taxes doncs els denominadors són i hi han canviat de manera diferent. Així doncs si a l’any 1996 de cada 10000 ciutadans de nacionalitat espanyola n’hi havia 9 a la presó, a l’any 2004 aquesta taxa s’havia incrementat i ara ho eren 10 de cada 10000. En canvi entre els ciutadans estrangers havia succeït al revés, si l’any 1999 n’hi havia 135 de cada 10000, a 2004 n’hi havia 88 de cada 10000. És a dir, mentre la taxa de persones empresonades havia augmentat un 15% entre els de nacionalitat espanyola, aquesta mateixa taxa entre la població estrangera no només no havia incrementat sinó que s’havia reduït un 35%.

Resumint, si bé és cert que entre la població reclusa hi ha un percentatge major d’estrangers dels que hi ha entre la població general i això es reflexa en les taxes de persones empresonades per cada 10000 habitants, en els darrers vuit anys aquesta taxa no només no s’ha vist afectada per l’arribada en massa d’immigrants sinó que a més s’ha reduït.

Totes les dades que es presenten en aquesta anotació poden ser consultades a les webs de l’INE i l’IDESCAT. Les dades no les he pogut presentar pels totals de Catalunya perquè l’IDESCAT no dona dades sobre l’origen de la població engarjolada a Catalunya.

5 comentaris:

Júlia ha dit...

La realitat no té res a veure amb la 'percepció' de la realitat. No hi fa res que, per exemple, a un barri ric es donin més atracaments que a un de pobre, el pobre sempre serà més 'insegur'. La percepció, fomentada o manipulada de forma convenient, és la que predomina, més enllà de les xifres i les demostracions.

Anònim ha dit...

Hola Papitu,
em dic Ferran Castellà i sóc el coordinador d'activitats de la Fundació Catalunya Empresa Oberta. Veig que escrius en un bloc sobre política catalana. Si vols promocionar les teves noves entrades, a partir d'ara ho podràs fer des de http://politi.cat/ És un espai on tots els internautes que els interessa la política catalana voten lliurement i promocionen les millors entrades de blocs, noticies i videos sobre la política de Catalunya. És molt fàcil, l'únic que has de fer és triar un nom i un password i començar a publicar les teves entrades, i animar a tothom que coneguis a que les votin!
Els mitjans tradicionals no deixen espai per les reflexions personals de la gent que li interessa la política catalana. A partir d'ara tots podrem dir la nostra a http://politi.cat/
Espero que la disfrutis,

Ferran

Anònim ha dit...

Primer de tot, i com voste mateix reconeix, hi ha mes estrangers a la preso que no pas espanyols (sempre en relacio al total de cada tipus). Si no s'ha multiplicat la tasa de reclusos linealment, doncs menys mal, pero diria que es una dada enganyosa.

Algu deten, o molt menys empresona, a les mil bandes de romanesos que practiquen la seva original barreja de mendicancia i robatori? Doncs diria que no, entre altres motius perque ho he patit, i el policia em va aconsellar que retires la denuncia perque no serviria per a res. Fa no gaire els mitjans van informar de que el company del assaltant de la casa dels Tous ha sortit de la preso amb carrecs, pero que ja ha sortit. Cap d'aquests apareixieria a la seva estadistica. Ni ha prou de ser un bon professional, o estar ben dirigit, per poder cometre delictes menors a manta, especialitat precisament dels delinquents immigrants, per a que la detencio no vagi mai mes enlla de les comissaries, i mai arribi a les presons. Diria que tots aquests son casos de "percepcio d'inseguretat", una percepcio ben certa i fundada, pero que no es tradueix en empresonaments per motius diversos.

Una mostra mes de que hi ha mentides, mitges mentides i estadistiques, sobre tot quan s'interpreten amb criteris ideologics.

Papitu ha dit...

Rovi: Efectivament hi ha més estrangers que espanyols a les presons de l'estat (en termes relatius) però ja n'hi havia més abans de l'onada migratòria actual.

La percepció d'inseguretat és quelcom subjectiu, especialment si alguns mitjans o institucions s'encarreguen de criminalitzar de forma sistemàtica determinats col·lectius (per exemple). Tot plegat fa créixer la percepció d'inseguretat en relació aquests. Van fer el mateix amb el civisme a Barcelona (18 portades en 40 dies a la Vanguardia parlant de pixades al carrer, vandalisme i prostitutes). Aprovada l'ordenança la percepció d'incivisme a la ciutat va baixar. Em pregunto si havia canviat alguna cosa?

No nego que existeixin bandes organitzades de delinqüents de fora del nostre país que s'aprofiten dels forats de la nostra legislació però aquests no són els immigrants que venen a treballar al nostre país sinó delinqüents amb un objectiu clar.

Anònim ha dit...

Papitu, hi ha immigrants que venen a treballar, altres venen a delinquir, i la majoria venen a guanyar-se la vida d'una manera u altra. La irresponsabilitat amb la que sobre tot els ajuntaments d'esquerra han gestionat la questio volent sobre tot augmentar el nombre de vots futurs a costa del que sigui, explotara quan hi hagi a Espanya una recessio, quelcom que tothom esta d'acord que acabara passant, i mes aviat que no pas tard. Aleshores tindrem un milio de persones a Catalunya que sortiran cada mati al carrer a buscar-se la vida com puguin. Es un "espectacle" que jo he presenciat a Marroc, per exemple. Per cert, si es llegeix La Vanguardia d'avui dilluns descobrira la tecnica del Ajuntament de Barna per empadronat (i donat tarjetes sanitaries) a immigrants que mai han trepitjat el pais.