05 de juny 2007

Euros, partits i abstenció

En ple debat sobre l'abstenció (causes i responsables) m'assabento de les quantitats que els partits rebran de l'estat en funció dels resultats electorals que hagin obtingut a les municipals. El ministeri d'economia va fixar les següents quantitat :


1) 253,78€ per cada regidor obtingut.
2) 0,51€ per cada vot rebut en un determinat municipi, sempre hi quan el partit hagi aconseguit si més no un regidor en aquell ajuntament.

Ah! i per despeses de campanya el ministeri va fixar les següents bonificacions:

3) 0,20€ per cada vot rebut, sempre que el partit s'hagi presentat a més de la meitat de municipis de la circumscripció.

Així els resultats que ha obtingut CiU li reportaran 1.227.344,55 € (253,78*3384 regidors + 0,51*722.653), més 144530,6 € extres per despeses de campanya. El PSC no és queda pas curt i els resultats li permetran embutxacar-se 1.123.594,85€ més 184.855€. Més enllà de valorar la idoneïtat d'aquest sistema de finançament, potser caldria replantejar-nos si donats els nivells d'abstenció que hi ha hagut se'ls mereixen. Els partits amb les seves propostes i actituds són els grans responsables de fomentar la participació dels ciutadans. Si aquests no participen en gran part és perquè ells estan fallant i per tant, si no fan bé la seva feina, no pot ser que a sobre els donem aquest tipus de premis milionaris. Seguint aquest raonament, potser seria bo aplicar una quota correctora que anés lligada a l'abstenció. Així si en un municipi la participació hagués estat superior al 80% aleshores els partits podrien endur-se els diners de forma integre, en canvi si la participació hagués estat entre el 60 i el 80% aleshores els hi hauríem d'aplicar un descompte del 20%, i si hagués estat (com a molts indrets del nostre país) entre el 40 i el 60% un descompte del 40%. Finalment els diners descomptats podrien ser destinats a iniciatives i campanyes per fomentar els valors democràtics entre els ciutadans al llarg de la legislatura.

Tot plegat és una gran burrada però fa mal veure com els partits només es preocupen de l'abstenció el dia de les eleccions només per fer el ploricó i ajudar-los a explicar determinats resultats. La roda de premsa d'en Montilla, Carod i Saura dient que tot plegat és culpa una mica de tots em va semblar senzillament lamentable. L'informe que va elaborar el Centre d'Estudis d'Opinió sobre l'abstenció conté moltes pistes i línes de treball... potser que ens hi poséssim, no!?