09 de juny 2007

Mossos, okupes i pinces mediàtiques

Us recomano el reportage que va fer VilawebTv de la manifestació dels mossos i la contra-manifestació del col·lectiu okupa. Hi podreu sentir corejar clàssics com "Saura dimissió", "la policia tortura i assassina", altres cants reciclats i adaptats "Mooossos, mooossos, mooossos...", "boti, boti, boti okupa qui no boti", "mossos d'esquadra torturadors", i les darreres novetats de la temporada "kobutan, kobutan, kobutan" i desqualificacions esperpentiques com "duchate, duchate". Tota una lliço de savoir fer. Val a dir però que tots dos col·lectius estan d'acord en una cosa: "Saura dimissió!!" que per cert la dreta també reclama insistentment. Que potser la dreta i l'esquerra radical es dediquen a fer la pinça al Tripartit?

En un post anterior [Què hem de fer amb aquests mossos?] ja vaig comentar la meva preocupació per la deriva del cos de policia arrel dels darrers escàndols. Ara bé aquí hi ha dos punts que quasi tots hem oblidat, primer la intimitat del detingut i segon la presumpció d'innocència. En Vicent Partal ho deixava molt clar en un mail obert:

"Em sap greu que aquesta dona haja rebut un tractament tan incorrecte, però també me'n sap d'haver vist les imatges de l'incident. Perquè és una doble humiliació que, amb independència d'allò que haja fet, no es mereix. Ensenyant en vídeo la seua humiliació, ensenyant-la despullada i plena de colps, l'han humiliada de nou, però ara davant de tothom. Per això no puc entendre per quin motiu aquest vídeo s'ha difós a tot arreu tan frívolament. "

És collonut que l'administració sigui transparent en la seva tasca, i fins i tot que aquesta transparència arribi a les comissaries de policia. Els maltractaments no poden quedar impunes i aquestes gravacions han de servir per encausar als culpables, ¿però han de servir també per al circ mediàtic? ¿Cal que en Cuní les passi dues centes vint-i-tres vegades seguides i organitzi debats amb les imatges de fons per narrar el que ja hem vist? Recordem que les imatges no tenen ni veu ni context, i per tant la seva valoració no pot ser lineal. Transparència sí si us plau, circ mediàtic no gràcies.



Dedicat a la marciana.