07 de març 2008

El sondeig del Periòdic d'Andorra serveix per eixugar-se el cul

Ja ens van avisar que necessitaven "tensión". Doncs aquí la tenim i fins al final en forma de sondeig re-cuinat que al matí et diu que el PP està a un punt i mig del PSC-PSOE i a la tarda a tres punts i mig. Demà que dirà? que el PP està mig punt per sobre del PSC-PSOE. Au va, au va, au va... aneu a cagar!

Fa basarda el mal ús que fan de l'estadística. S'investeixen de ciència traient quatre números, un pastisset de colors i dient-nos la intenció de vot és aquesta, la directa aquesta altra, la estimada, la fidelitat, l'evolució, la tendència... collonades.

Amb una mostra de 600 persones per estimar un paràmetre poblacional amb un interval de confiança del 95% tens una precisió del 4%. Què vol dir això? Senzillament que si repetíssim el sondeig 100 vegades en 95 el valor resultant podria estar entre el 37,5% i el %45,5 pel PSOE i entre el 35% i el 43% pel PP. És a dir com si no ens diguessin pràcticament res perquè els nombres es sobreposen. Per aconseguir estimacions realment precises haurien de fer enquestes mínim amb 4000 persones o aplicar d'altres tècniques menys potineres.

Per cert que per rematar-ho a la tarda han sumat 300 enquestes a les 600 anteriors, brillant idea, i abracadabra els resultats han estat uns altres. El titular de la tarda deia:"Zapatero sale del bache". Per pixar-s'hi, ens tracten com si fóssim imbècils.

Nota final: el Mundo s'ha apuntat a la moda i n'ha publicat una altra a través del The Times. Els resultats s'apropen força als presentats a la tarda (després de l'aparició de les 300 enquestes) pel Periódico. Només balla una xifra, el Mundo preveu una participació del 70%-75% i el Periódico del 68%. Quina colla de trinxeraires. No us deixeu enredar.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo fins que no0vegi el 95% de vot real escrutat no respiuraré tranquil, la dreta se la sap molt llarga!

Papitu ha dit...

En tindràs prou quan surtin els resultats de la israelita. Les 100 primeres paperetes de les 100 urnes més representatives de tot l'estat, cap allà dos quarts d'onze com a molt tard.

yuanyu ha dit...

A aquella hora no juga el Barça?