26 de març 2008

La bombolla immobiliaria... EXPLOTA!!!

S'han passat tot un any, curiosament per uns el darrer de la legislatura, explicant-nos per activa i per passiva que el sector immobiliari estava patint una lleu desacceleració, que hi havia una frenada al sector de la construcció, però que no calia patir doncs es tractava d'un procés lògic després d'uns anys de creixement desaforat. No calia ser au de mal averany l'aterratge seria suau i plàcid.

I un bé negre! Música si us plau...

1. El índex de morositat segueix pujant inexorablement i ja s'acosta a l'1%.

2. A Catalunya les vendes de pisos al mes de gener van caure un 43% i a tot l'estat un 27%.

3. Les empreses immobiliaries i constructures que presenten suspensió de pagament creix cada setmana. Les agències immobiliaries ja fa temps que van petant.

Ep, poca broma. No me n'alegro pas del que està passant perquè tot això vol dir moltes familes engoixades per pagar una hipotèca que se'ls menja de viu en viu, unes quantes més que patiran de primera mà l'atur i lo que te rondaré morena. Ja la ballarem ja.

Benvinguts a la vuitena economia mundial, Zapatero dixit.


8 comentaris:

Anònim ha dit...

uix, si la bombolla ha explotat, deu ser que els preus estan per terra, no? deu ser tirat trobar un pis a barcelona!

Papitu ha dit...

Més signes i símptomes...
El pitjor de la crisi està per venir.
A Fedex li manquen 1800 milions d'€
El ball tot just comença.

Colomet ha dit...

A veure, jo no en sé gaire, però crec que l'extraordinari coixí fiscal generat a nivell espanyol en els darrers anys és garantia de poder parar el cop. D'altra banda, el BCE es nega a baixar tipus, cosa que podem jutjar d'agosarada però que respon a la confiança que tenen a Frankfurt de que no cal baixar-los, malgrat la insuportable fortalesa de l'euro. Ho podem criticar, però si no baixen tipus les seves raons tindran, i des del nostre punt de vista significa que des de Frankfurt no veuen la situació espanyola com a greu. Una altra cosa és la situació financera internacional, però el sistema financer europeu (tret del britànic) i espanyol sembla ben protegit. Una altra cosa és qui es menjarà la crisi immobiliària: els constructors i els bancs que tenen interessos en la construcció o els obrers de la construcció que van quedant-se a l'atur? I aquí sí que es poden fer polítiques en un sentit o un altre...Quant als preus de l'habitatge es poden ajustar a la baixa, però no crec que caiguin a plom...tot i que el pitjor que li pots demanar a un economista és que et faci una previsió!!

yuanyu ha dit...

En efecte la crisi immobiliària posa a prova una vella premisa 'els preus dels pisos mai baixen', que per cert és falsa.

Doncs be, la resposta és que un pis no esdevindrà per aquest motiu un bé fàcilment assequible, però és evident que hi hauran baixades, el que és discutible és la naturalesa i la profunditat.

De la naturalesa, dir que si la baixada serà desigual en el territori i respondrà a la relació entre oferta disponible i demanda real. On la demanda sigui més baixa, les baixades seran històriques; on la demanda sigui elevada, com la ciutat comtal, les immobiliàries podran aguantar més els preus.

Pel que fa a la profunditat, hi ha un problema i és la interacció entre endeutament familiar, morositat i capacitat negociadora del comprador. Si els compradors es planten, com sembla que estan fent, la capacitat negociadora serà molt alta i les baixades seran molt reals. Penseu que la gent que necessita vendre el pis, ara per ara no el pot vendre, i arribarà un punt que no podrà resistir més. A més aqui la restricció de crèdit bancària es clau i seguirà existint si els tipus no baixen (cosa que no passarà). En canvi, si els bancs obren l'aixeta i els compradors recauen, tornarem a la bombolla.

Consell: si heu de comprar un pis, mireu molt i exigeu una reducció mínima del 25%-30% sobre el preu que us demanin. Aixi ja veureu com peten les bombolles....

Anònim ha dit...

Anava a dir el mateix que el rA però veig que se m'ha avançat, sort de la punxada que ara ja podem anar a comprar pisos a preus de saldo. Home... penso que els mitjans necessiten notícies espectaculars per posar a primera plana i vendre, i ara toca la punxada de la bombolla. Una altra cosa que sí que és certa és l'aturada brusca de l'activitat en un sector que per la seva imbricació en la resta de secors de l'economia generarà un dany important, però punxada de la bombolla? No pas.

Papitu ha dit...

Coi, per una vegada que em llanço a la piscina a fer un titular cridaner i sensacionalista... està bé no ho tornaré a fer. En tot cas en la meva defensa he de dir que sóc estadístic i això de l'economia em va una mica gros. Només m'he dedicat a recollir noticies que m'han semblat prou xocants com per posar en dubte la tonteria del aterratge suau i plàcid.

yuanyu ha dit...

No els facis cas que són uns descreguts jeje!
Atenció al video!

http://www.youtube.com/watch?v=mobFhabMe6k

Anònim ha dit...

doncs a mi em genera una certa de satisfacció veure com alguns tremolen davant d'aquesta situació. Sí, ja sé que hi haurà molts currelas que ho patiran...però veure com alguns millionetis de últim minut cauen...em genera un goig molt alt.