10 de març 2008

La Catalunya poruga

No puc afegir gran cosa a l'encertat anàlisi d'ahir d'en Yuanyu, potser un profund sentiment de derrota. Els resultats són decebedors.

Decebedors perquè no ha guanyat la Catalunya optimista que pregonen els socialistes, sinó la Catalunya poruga. Aquella que té tanta por del PP que juga al mal menor i al vot útil encara que es digui Bono, Maleni o Clos (per citar-ne alguns).

Decebedors perquè IU pràcticament desapareix tot i rebre més de 900,000. La llei electoral es terriblement injusta amb aquest partit. Recordem una vegada més les mentides d'una llei electoral que si respectés la màxima d'una persona un vot, els donaria 14 diputats (justament els que tenen de més el PP i el PSOE).

En tot cas, com deia avui en Partal al seu mail obert, calma i parlem-ne perquè l'òstia de les esquerres del nostre país tot i que alguns la vulguin negar cal llegir-la i analitzar-la detingudament. De moment ERC pren la iniciativa amb la dimissió d'en Puigcercós i amb l'avançament del congrés al mes de juny. Perilla el tripartit? No em voldria precipitar però entenc que tan ICv-Eua, com ERC necessiten marcar perfil propi i allunyar-se del PSC. Una complicada missió mentre segueixin a la Plaça Sant Jaume.

5 comentaris:

yuanyu ha dit...

L'abandonament del Tripartit és un risc, però penso que no una probabilitat elevada. A banda del sentiment del derrota, perduren quatre certeses:

- Que ERC no té prou estímuls per trencar-lo perquè s'enfrontaria aleshores a accedir a un pacte nacionalista que no li interessa més
- O s'arriscaria a un govern sociconvergent de conseqüències poc clares (més encara amb el tipus de victòria que hi ha hagut)
-Que ERC i ICV no tenen massa a fer com a opositors
- Que hi ha diners i càrrecs en joc, també

Total, que jo diria que amb el cas Puigcercós ja cobreixen el capítol de sacrificis, xD

Mareaje ha dit...

Papitu, va, fes-nos amb els resultats el teu quadret de circumscripció única i vots q valen igual... Ja sé q és qüestió només d'agafar calculadora, però a mi em fa mandra i a tu t'encantaaa.. ;-)

Anònim ha dit...

Així, a 'grosso modo', si el repartiment es fes per tant per cent de vot obtingut, crec que seria:

PSC -> 45.33% -> 21-22 escons
CiU -> 20.98% -> 9-10 escons
PP -> 16.39% -> 7-8 escons
ERC -> 7.86% -> 3-4 escons
ICV -> 4.93 -> 2-3 escons

Si no m'equivoco, que és possible.

El que més hem treu de polleguera és que encara algú em digui que la llei electoral beneficia molt als partits nacionalistes, quan està més que demostrat que a qui beneficia es a qui en treu més percentatge de vots (a més percentatge més t'afavoreix, només així s'explica que el PSC amb el 45% de vots tingui el 53% dels escons a repartir). Però ja els hi pots explicar fins i tot amb calculadora i dades a la mà, que se't miren com dient 'si, però afavoreix als nacionalistes'.

Anònim ha dit...

Per cert, has vist la vinyeta de Toni Batllori avui a La Vanguardia.? Per mi és bonissima, una reflexió molt encertada de la Catalunya emprenyada.

Papitu ha dit...

En Batllori sempre tan encertat. Merci pels càlculs, aquest vespre penjaré els corresponents a tot l'estat.