03 de març 2008

10 raons contra el vot en blanc


Abans de completar la tasca analítica, anem a fer aquest petit recull de bones raons contra el vot en blanc:


1) Perquè es un vot inútil políticament


2) Perquè en incrementar el nombre de vots necessaris per entrar al congrés, dificulta l'accès a les forces minoritàries en les circunscripcions on s'escullen molts escons. Per exemple, el 2004, a Madrid, van votar 3.501.778 persones, la qual cosa situava el 3% en 105.053 vots. Els vots en blanc van ser 72.038, de manera que de no haver-se emés, la barreta hagués retrocedit en 2.200 vots aproximadament.


3) Perquè qüestiona el sistema però no ajuda en res a les forces minoritàries i extraparlamentàries.


4) Perquè ningú reformarà la llei electoral per deixar escons buits, ja que no li interessa a ningú fer-ho si al mateix temps no s'incrementa el nombre d'escons -money, money...- , i perquè seria tan absurd com interpretar l'abstenció de la mateixa manera.


5) Perquè els votants en blanc madrilenys, sumant els vots a IU, haguessin atorgat el tercer escó, que l'hauria perdut el PP


6) Perquè a Girona, aturar al PP significa votar ERC, no votar en blanc, mentre que a la resta de Catalunya al PP també li afavoreixen els vots en blanc.


7) Perquè a València el multipartidisme corre perill.


8) Perquè a Andalusia el multipartidisme corre perill.


9) Perquè a la major part de la resta de l'Estat, el multipartidisme no existeix o amb prou feines.


10) Perquè el vot útil, és el vot d'esquerres. I si penses que tots són iguals, és que t'has perdut alguna cosa!

6 comentaris:

Colomet ha dit...

Veiam si entenc bé la comptabilització del vot en blanc. Jo tinc entès que el vot en blanc és com el vot nul i l'abstenció, se'n publiquen les xifres però no compten per repartir escons. Els escons es reparteixen a partir dels vots vàlids. Segons això, el que dius a la segona raó és inexacte, perquè agafant l'exemple de Madrid, el número de vots en blanc no modifica la barrera del 3%. O sigui que la barrera s'hagués situat igual en els 105.053 vots encara que els vots en blanc en lloc de 72.038 haguessin sigut 185.251 o 3.625.
Ho he dit bé?

yuanyu ha dit...

No, ho has dit malament, jeje. Aquesta és la diferència clau entre el vot nul i l'abstenció i el vot blanc: que el blanc SI compta dins del nombre de vots vàlids. Per això la barrera puja!

Papitu ha dit...

En Yuanyu ho diu bé, suposem una província amb els següents resultats:

PARTIT A.... 90,000 VOTS
PARTIT B.... 50,000 VOTS
PARTIT C.... 20,000 VOTS
PARTIT D.... 5,000 VOTS

VOTS BLANC.. 5,000 VOTS

VOTS NUL.... 500 VOTS

Per repartir els diputats entre les diferents candidatures primer cal sumar els vots considerats vàlids, és a dir vots a candidatures i en blanc:

90m+50m+20m+5m+5m= 170,000 VOTS

D'aquí s'extreu el nombre de vots que farà de tall per a la repartició d'escons. El 3% de 170,000 és 5,100 per tant el partit D amb 5,000 sufragis quedaria fora del repartiment d'escons.

En canvi si 101 persones de les que van votar en blanc haguéssim votat al partit D aquest hagués pogut entrar al repartiment d'escons.

Votar en blanc va en contra del pluralisme polític.

Dessmond ha dit...

El vot útil és el d'esquerres, o no. El vot útil és el que no és en blanc. Cap d'altre.

Colomet ha dit...

Hòstia, moltes gràcies, nois. Aquest matí a la COM hi havia el Jordi Sánchez de la Fundació Bofill, i precisament estava explicant això...i veig que ho he entès malament...podria ser que ell ho hagués explicat malament...però li concedirem el benefici del dubte i assumiré el meu empanament matiner...devia ser abans del cafè...en fi, gràcies de nou i bona nit, trempats.

Papitu ha dit...

Dessmond Efectivament el vot útil és el que no és blanc. En tot cas a nosaltres encara ens sembla més útil si a més aposta per impostos realment progressius, per millorar la transparència del finançament dels partits, per més rodalies i menys TGV, etc.